Lifestyle

Komentari 4

Sretni poljubac ispod imele je zapravo potekao iz krvave priče

Sretni poljubac ispod imele je zapravo potekao iz krvave priče

Mistična svojstva imele potječu od Kelta i Nordijskih ljudi koji su vjerovali da u biljci postoji nešto mistično jer su grančice zimi ostajale zelene čak i kad je drvo izgubilo lišće

U srednjovjekovno doba vjerovalo se da ova biljka donosi sreću. No ono što danas imela znači poteklo je iz stare nordijske priče o Balderu. 

On je bio sin Frigge, božice ljubavi i braka, a ubio ga je zloduh strijelom od imele. 

Njegova majka Frigga je bila toliko izbezumljena da su joj se suze pretvorile u bijele bobice, prekrivajući biljku i simbolizirajući njezinu ljubav prema njemu.

POGLEDAJTE VIDEO (negativne strane ljubljenja):

Svidjele su joj se bijele bobice pa je blagoslovila biljku i obećala poljubac svima koji su prošli ispod nje, od toga dana pa nadalje.

To se pretvorilo u tradiciju u davnim vremenima kada bi posjetitelji poljubili domaćina ispod imele kao način počasti nordijske legende.

Od tada se tradicija razvila u običaj.

Što je imela?

Unatoč svim romantičnim konotacijama, imela je zapravo poluparazit  koji raste na drveću.  Ptice pomažu njenom rasprostiranju tako što kljun ulijepljen bobicama čiste o koru drveća. 

Biljka se hrani stablom kradući sve minerale vode i tla, zbog čega zadržava svoju živopisnu zelenu boju tijekom cijele zime.

Bobice imele otrovne su i definitivno ih ne bi smjeli jesti.

Jedna francuska tradicija drži da je imela otrovna zato što je rasla na drvetu od kojeg se izrađivao križ na kojem je razapet Isus Krist, piše The Sun.

Najčitaniji članci