To je to što me zanima!

Postoji jednostavan razlog zašto kod pripreme kolača treba razdvojiti mokre i suhe sastojke

Bez obzira jeste li početnik u kuhinji ili ste već iskusni, sigurno ste naletjeli na recept koji zahtijeva da posebno promiješate vlažne i suhe sastojke
Vidi originalni članak

Možda ste taj dio recepta i upute ignorirali kako biste uštedjeli na vremenu ili smanjili količinu prljavog suđa, no rezultat sigurno nije bio onakav kakvom ste se nadali. Nije stvar samo u teksturi i izgledu.

POGLEDAJTE VIDEO: Suzy Josipović Redžepagić o svojoj kuharici Mama zna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zašto je odvajanje važno? Vodeći se logikom, neki će vjerojatno reći da nema pretjeranog smisla odvajati sastojke ćer će ionako završiti u istoj zdjeli na kraju.

Kemija kuhinje

U kuharici Robicelli’s: a love story, with cupcakes vrlo su detaljno i služeći se ilustracijama objasnili zašto je važno odvajati sastojke. Tako ilustracija prikazuje sićušne oblike od kojih oni označeni slovom S predstavljaju šećer, a oni označeni slovom F predstavljaju brašno.

Strip prikazuje kako se brašno, odnosno škrob, skuplja u grudice kad se navlaži. Ako prethodno u zdjeli pomiješate suhe sastojke, omogućujete ravnomjernu distribuciju svih sastojaka u smjesi i na taj način ste spriječili grudanje brašna.

RASKOŠAN STOL Recepti za 4 najfinija božićna kolačića, a svi od jedne smjese!

Ako to ne učinite i sve sastojke ubacite odjedanput, sastojci se neće ravnomjerno rasporediti.

- Na kraju ćete imati grudice škroba na površini koje stvaraju barijeru zbog koje brašno u središtu grudice ostaje tvrdo i suho jer se nije spojilo sa vlažnim sastojcima, stoji u kuharici.

Tehnički, i takvu situaciju još možete popraviti, no trebat ćete uložiti dodatni trud i nećete dobiti proizvod kakvom ste se nadali.

- Morat ćete miksati tijesto kako biste razbili grudice, a zbog toga će u konačnici ono biti gumeno i tvrdo, upozoravaju autori kuharice.

Redoslijed miješanja

Vjerojatno se pitate i može li onda redoslijed kojim miješate sastojke djelovati na ishod vašeg rada u kuhinji. Primjerice, treba li brašno i šećer umiješati u maslac s jajima, ili je bolje ako maslac s jajima miješate u brašno.

TORTE I PITE Tajna uspjeha savršenog tijesta slavne kuharice Mary Berry

Julia Sklar s popularne stranice Allrecipes piše da je redoslijed nevažan za kvalitetu slastice koju spremate, ali bi mogao imati utjecala na čišćenje poslije. Naime, ako u zdjelu sa suhim sastojcima ulijevate tekućinu i potom je miksate, prah suhih sastojaka će se pretvoriti u veliki oblak i prekriti radnu površinu.

No to je samo dio istine. U određenim receptima, redoslijed spajanja vlažnih i suhih sastojaka može puno toga promijeniti.

- Kad radite nešto i imate tekuću masnoću poput ulja i otopljenog maslaca, najprije dodajte suhe sastojke jer će masnoća obaviti brašno i spriječiti grudanje, kaže Robicelli u svojoj knjizi dodajući da je kod recepata gdje se spajaju maslac i šećer bolje naizmjenično dodavati sastojke i miksati ih na manjoj brzini kako biste spriječili nered.

BRZI OBROK Pizzu ili kolače možete spraviti za minutu u mikrovalnoj pećnici

Čak i kod recepata koji podrazumijevaju da se svi sastojci spajaju u jednoj zdjeli, još možete poduzeti par koraka koji će jelo učiniti još boljim i ukusnijim, piše TheTakeout.

- Najprije izmiješajte suhe sastojke i napravite rupicu u sredini. Potom odvojeno dobro izmiksajte tekuće sastojke i ulijte ih u rupicu postepeno, istovremeno miksajući, zaključuje Robicelli.

KAKO GA ČUVATI, KUPOVATI, PRIPREMATI... Sve o brašnu po vrstama: Koja su najbolja za određena jela i slastice te po čemu se razlikuju

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare