Lifestyle

Komentari 0

Postoji jednostavan razlog zašto kod pripreme kolača treba razdvojiti mokre i suhe sastojke

Postoji jednostavan razlog zašto kod pripreme kolača treba razdvojiti mokre i suhe sastojke

Bez obzira jeste li početnik u kuhinji ili ste već iskusni, sigurno ste naletjeli na recept koji zahtijeva da posebno promiješate vlažne i suhe sastojke

Možda ste taj dio recepta i upute ignorirali kako biste uštedjeli na vremenu ili smanjili količinu prljavog suđa, no rezultat sigurno nije bio onakav kakvom ste se nadali. Nije stvar samo u teksturi i izgledu.

POGLEDAJTE VIDEO: Suzy Josipović Redžepagić o svojoj kuharici Mama zna

Zašto je odvajanje važno? Vodeći se logikom, neki će vjerojatno reći da nema pretjeranog smisla odvajati sastojke ćer će ionako završiti u istoj zdjeli na kraju.

Kemija kuhinje

U kuharici Robicelli’s: a love story, with cupcakes vrlo su detaljno i služeći se ilustracijama objasnili zašto je važno odvajati sastojke. Tako ilustracija prikazuje sićušne oblike od kojih oni označeni slovom S predstavljaju šećer, a oni označeni slovom F predstavljaju brašno.

Strip prikazuje kako se brašno, odnosno škrob, skuplja u grudice kad se navlaži. Ako prethodno u zdjeli pomiješate suhe sastojke, omogućujete ravnomjernu distribuciju svih sastojaka u smjesi i na taj način ste spriječili grudanje brašna.

Ako to ne učinite i sve sastojke ubacite odjedanput, sastojci se neće ravnomjerno rasporediti.

- Na kraju ćete imati grudice škroba na površini koje stvaraju barijeru zbog koje brašno u središtu grudice ostaje tvrdo i suho jer se nije spojilo sa vlažnim sastojcima, stoji u kuharici.

Tehnički, i takvu situaciju još možete popraviti, no trebat ćete uložiti dodatni trud i nećete dobiti proizvod kakvom ste se nadali.

- Morat ćete miksati tijesto kako biste razbili grudice, a zbog toga će u konačnici ono biti gumeno i tvrdo, upozoravaju autori kuharice.

Redoslijed miješanja

Vjerojatno se pitate i može li onda redoslijed kojim miješate sastojke djelovati na ishod vašeg rada u kuhinji. Primjerice, treba li brašno i šećer umiješati u maslac s jajima, ili je bolje ako maslac s jajima miješate u brašno.

Julia Sklar s popularne stranice Allrecipes piše da je redoslijed nevažan za kvalitetu slastice koju spremate, ali bi mogao imati utjecala na čišćenje poslije. Naime, ako u zdjelu sa suhim sastojcima ulijevate tekućinu i potom je miksate, prah suhih sastojaka će se pretvoriti u veliki oblak i prekriti radnu površinu.

No to je samo dio istine. U određenim receptima, redoslijed spajanja vlažnih i suhih sastojaka može puno toga promijeniti.

- Kad radite nešto i imate tekuću masnoću poput ulja i otopljenog maslaca, najprije dodajte suhe sastojke jer će masnoća obaviti brašno i spriječiti grudanje, kaže Robicelli u svojoj knjizi dodajući da je kod recepata gdje se spajaju maslac i šećer bolje naizmjenično dodavati sastojke i miksati ih na manjoj brzini kako biste spriječili nered.

Čak i kod recepata koji podrazumijevaju da se svi sastojci spajaju u jednoj zdjeli, još možete poduzeti par koraka koji će jelo učiniti još boljim i ukusnijim, piše TheTakeout.

- Najprije izmiješajte suhe sastojke i napravite rupicu u sredini. Potom odvojeno dobro izmiksajte tekuće sastojke i ulijte ih u rupicu postepeno, istovremeno miksajući, zaključuje Robicelli.

 

Najčitaniji članci