Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Tajna uspjeha savršenog tijesta slavne kuharice Mary Berry

Tajna uspjeha savršenog tijesta slavne kuharice Mary Berry

Smjesi za tortu jaja se dodaju postupno i svaki put ih je potrebno istući kako smjesa ne bi postala pretekuća. Ako recept zahtijeva puno jaja, svaki put dodajte i mrvicu brašna

VIDEO

Mary Barry je poznata kuharica, pisac o hrani, pekarica i televizijska voditeljica. Mary je napisala preko 80 kuharskih knjiga i nastavlja pisati svake godine uz svoju televizijsku seriju na BBC-u. Mary je napisala svoju autobiografiju Recept za život 2013. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Zdrava šarena tjestenina

Pokretanje videa...

Šarena tjestenina 00:43

Donosimo vam njezine savjete za izradu najboljeg tijesta za pite i torte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijesto za najukusnije pite

Za tijesto za pite upotrebljavajte hladni maslac i ledenu vodu. Hladna kuhinjska površina također je obvezna te izbjegavajte raditi na površinama koje su blizu izvora topline, npr. blizu pećnice ili pokraj perilice za suđe.

Fotolia

Radite brzo i isprva mijesite samo jagodicama prstiju. Pomaže i ako su vam ruke hladne, a važno je da mijesite tijesto što brže možete. 

Stavite li previše tekućih sastojaka, tijesto će biti kruto. Treba vam samo onoliko tekućine da se tijesto poveže.

Oblikujte tijesto u disk, a ne u kuglu - tijesto se treba zagrijati prije nego što ga razvaljate jer će se inače raspuknuti, a disk će se zagrijati prije nego kugla.

Pustite da se 'odmara' barem 15 minuta u hladnjaku jer se time gluten oslobađa te će se tijesto lakše razvaljati i neće se smanjiti tijekom pečenja.

Tijesto razvaljajte na ohlađenoj, lagano pobrašnjenoj površini kako se ne bi lijepilo. Prvo valjajte u jednom smjeru, a onda zakrenite tijesto za četvrtinu kruga i opet razvaljajte te tako ponavljajte dok ne dobijete ravnomjeran oblik.

Izrežite torte i kolače kao profi: Ovi savjeti će vam biti korisni
Izrežite torte i kolače kao profi: Ovi savjeti  će vam biti korisni

Prije pečenja izbodite tijesto vilicom kako mjehurići zraka ne bi podizali tijesto. Na lim stavite papir za pečenje i kratko ga zagrijte u pećnici. Tijesto pecite 12 minuta, potom maknite papir te pecite tijesto još pet min.

Tijesto je gotovo kad je zlatno i čvrsto, a površina bi trebala treba biti suha. 

Tijesto za lagane i prozračne torte 

Jaja ne smiju biti izravno iz hladnjaka, a maslac mora biti mekan, toliko da možete kroz njega proći nožem bez napora.

Miješajte pažljivo, malo po malo, i to tako da pišete broj osam. Pritom upotrijebite metalnu žlicu. 

Smjesi za tortu jaja se dodaju postupno i svaki put ih je potrebno istući kako smjesa ne bi postala pretekuća. Ako recept zahtijeva puno jaja, svaki put dodajte i mrvicu brašna.

Kako se bliži kraj, tako radite brže - sastojci zaslužni za dizanje počinju djelovati čim dođu u doticaj s mokrim sastojcima. Stoga gotovu smjesu prebacite u kalup, a potom u pećnicu čim prije možete, piše Gookiedough.

Smjesa za tortu trebala bi 'padati' - ovo možete provjeriti tako da žlicom zagrabite smjesu i žestoko je protresete. Ako smjesa padne sa žlice, u redu je, a ako se zadrži, pregusta je pa dodajte malo mlijeka.

Tortu pecite na srednjoj rešetki na 180°C.

Brzinski kolači koji se ne peku: Idealni za nenajavljene goste
Brzinski kolači koji se ne peku: Idealni za nenajavljene goste

Provjerite tortu pet-deset minuta prije vremena koje piše u receptu. No nemojte doći u iskušenje i otvoriti pećnicu prije vremena (neka prođe barem 2/3 vremena naznačenog u receptu) ili se torta neće dići, piše Baking Tips BBC.

Znate da je gotovo kad je vrh čvrst, ali elastičan, a tijesto se tek počelo odvajati od rubova kalupa. U središte torte gurnite metalni štapić za ražnjiće i ako ga izvučete čistog, torta je gotova. Ako na štapiću primijetite smjesu, vratite tortu u pećnicu i provjeravajte svakih pet minuta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru