To je to što me zanima!

Poznati restorani redovito imaju male porcije: 7 je razloga za to

Prvi zalogaj koji uzmete iz obroka ima najbolji okus. To je zato što okusni pupoljci postaju manje osjetljivi što duže jedete. Pošto kuhari to znaju, usredotočuju se na kvalitetu jela, a ne na količinu
Vidi originalni članak

Većina poznatih svjetskih restorana nudi sljedove od nekoliko minijaturnih porcija koje ćete masno platiti. No za to postoji niz dobrih razloga.

POGLEDAJTE VIDEO: Praline od buče

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Svako jelo ima skupe sastojke

Jela s profinjenim, pažljivo odabranim sastojcima uobičajena su u vrhunskim restoranima. Tako kila japanske govedine Wagyu može koštati oko 1200 kuna, a kilogram kavijara košta oko 62.000 kuna. Zamislite da s ovim namirnicama napravite kompletno jelo i dodate talijanske bijele tartufe koji stoje oko 47.000 kuna po kilogramu. Cijena tog jela bi bila izuzetno visoka.

SUPER OKUSI Ideje za roštilj: Top 20 recepata i odlični savjeti uz koje će vam gozba za 1. maj ispasti savršeno

Ako uzmemo u obzir da ovakva mjesta, koja koriste visokokvalitetne sastojke, ih moraju čak i uvoziti, lako je shvatiti zašto porcije moraju biti manje kako bi se osigurala pristupačna konačna cijena jela.

2. Manje porcije su elegantnije

Manje porcije su lakše za oblikovati i vjerojatno će izgledati elegantnije za gosta koji uživa u obroku - prvo očima, a zatim nepcem.

3. Moći ćete kušati od svega po malo

Obično većina restorana poslužuje obrok od 3 slijeda - predjelo, glavno jelo i desert. A ponekad na kraju naručimo samo glavno jelo. No u finim restoranima, broj sljedova može ići i do 12 različitih jela!

Tih 12 sljedova uključuje razne zalogajčiće, predjela, juhu, salatu, ribu, prvo glavno jelo, sredstvo za čišćenje nepca, drugo glavno jelo, sir, desert i piće/pecivo. Zamislite da se sva ta hrana poslužuje u normalnim količinama. Zbog toga restorani smanjuju količinu hrane da možete kušati od svega po malo.

PRAVA LJUBAV Naučio kovrčati kosu kako bi supruzi mogao napraviti frizuru

4. Svako jelo je umjetničko djelo kuhara

Postoji francusko jelo pod nazivom Gargouillou, koje se sastoji od najmanje 16 različitih, odvojeno kuhanih povrća. Tanjur je uređen kao umjetničko djelo i zasigurno će impresionirati svakog gosta koji vidi ovakvo umjetničko djelo na tanjuru.

Zamislite da sami pokušavate lijepo rasporediti svo to sitno povrće na već pun tanjur. Vjerojatno ne bi izgledao tako estetski ugodno kao na slici. Zbog toga se kuhari radije drže manjih porcija.

5. Svaki zalogaj ostat će nezaboravnog okusa i hrana vam neće dosaditi

Prvi zalogaj ima najbolji okus. To je zato što vaši okusni pupoljci postaju manje osjetljivi što duže jedete. Pošto to kuhari znaju, uvijek se usredotočuju na kvalitetu jela, a ne na količinu. Kada se posluže manje porcije, obično možemo bolje uživati ​​u svakom zalogaju jer će nam velike količine istog obroka brzo dosaditi.

TRAJE OKO 10 MINUTA Savršeni vikend ritual: Anti-age oblozi za podočnjake i borice

6. Ostavlja dojam vrhunskog, kvalitetnog jela

Izreke 'manje je više' i 'dobre stvari dolaze u malim paketima' čvrsto se odnose na posluživanje male količine hrane. Nije iznenađenje da pristup luksuznim mjestima i hrani donosi iste emocije, pogotovo kad jelo sadrži male količine sastojaka za koje pretpostavljamo da su kvalitetni.

7. Neobično je i podiže naša očekivanja

Kad vidimo tanjur s tako malom količinom hrane, pitamo se koji je stvarni razlog tome. Na večeri koja ima nekoliko sljedova hrane zasigurno će vas zanimati koje to sljedeće jelo dolazi, piše Bright Side.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • sikipiki 01.05.2021.

    To je zato što prodaju muda pod bubrege

  • lorim1 01.05.2021.

    Uh al ste objasnili 😂😂😂A cijela prica je da je to apsolutna prevara gosta kao sto se vidi na ovoj slici sa Francuskom salatom i par zrna graha sa dvije četvrtine kuhanog jaja. Prodavanje muda pod bubrege uz masnu naplatu za suplju pricu...

  • 01.05.2021.

    na ovoj slici je žlica francuske salate, pol jaja na pol, 6 zrna graha, grančica kopra, i ne znam koje je ovo drugo lišće... Istina da su to proseri i da ne vrijedi toliko koliko naplaćuju...

Komentiraj...
Vidi sve komentare