To je to što me zanima!

Pranje i čišćenje u doba korone: Ne tresite odjeću prije pranja...

Prije nego krenete s čišćenjem prostora u kojem je boravila osoba zaražena koronom, stavite masku i rukavice. Tijekom pospremanja držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava
Vidi originalni članak

Mnogi će u ovoj situaciji po povratku u svoj sigurni dom poželjeti skinuti sa sebe svu odjeću, no ostaje pitanje treba li je odmah staviti u perilicu rublja i na koji način to učiniti, piše Glamour.

POGLEDAJTE VIDEO Kako pandemija utječe na psihičko zdravlje:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Postoje metode koje će suzbiti svaku mogućnost eventualnog širenja korona virusa s odjeće:

  • Periva navlaka U košaru za rublje stavite perivu navlaku, a možete nabaviti i jednokratnu koju ćete jednostavno baciti nakon korištenja. Prljavo rublje ćete odlagati ondje i spriječiti kontakt s drugim površinama.
  • Dezinficirajte Površine u kupaonici treba redovito dezinficirati, a osobito pripazite na područje oko košare za rublje. Dezinficirajte i košaru.
  • Ne protresajte Izbjegavajte protresti vaše prljavo rublje kako biste spriječili mogućnost širenja virusa zrakom.
  • Birajte najtopliju vodu Prilikom pranja, odaberite program s najtoplijom vodom koju vam dopušta odjevni predmet. Na etiketi piše na kojoj je temperaturi najbolje prati određeni odjevni predmet.
  • Koristite rukavice Ako rukujete odjećom oboljelog od Covida-19, svakako nosite jednokratne zaštitne rukavice koje ćete baciti čim ste završili s pranjem rublja, a potom dobro operite i dezinficirajte ruke.
  • Odvajajte rublje Odjeću za koju sumnjate ili znate da je rizična, perite odvojeno od ostale odjeće.

Preporuka HZJZ-a kako prati i čistiti

U HZJZ-u su dali preporuke kako čistiti i dezinficirati prostor u kojemu je boravila osoba pod sumnjom na zarazu korona virusom:

- Budući da Covid-19 može preživjeti na površinama različitih materijala najmanje 2-3 dana, površine potencijalno kontaminirane virusom treba očistiti. Čak i nakon što je pacijent izoliran u drugim objektima, nemojte puštati druge osobe u prostorije u kojima je boravio pacijent dok nisu očišćene - savjetuju u HZJZ-u.

- Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena Covid-19, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom - dodali su.

OBOJE SU DOBRO Rodila Covid pozitivna majka u Karlovcu, beba nema koronu

Dali su i upute za čišćenje prostorija u kojima je bio netko za koga se sumnja da je zarazan.

- Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite kiruršku masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja. Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju. Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte prema uputama proizvođača za pripremu sredstava za dezinfekciju. Očistite toalete, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte - kažu u HZJZ-u.

- Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus - dodaju.

'Koristite proizvode za dekontaminaciju tkanina'

- Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (program na 90°C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće tkaninu prati na 90°C, treba koristiti proizvode za dekontaminaciju tkanina. Ako se osoba još uvijek testira na Covid-19, nemojte koristiti madrace, jastuke, tepihe ili jastuke koje je koristila ta osoba dok se ne utvrdi da nije zaražena - napominju u HZJZ-u.

KRATKI VODIČ Upute HZJZ-a: Što morate učiniti ako ste pozitivni na koronu ili ako ste kontakt zaraženog?

Još nekoliko njihovih savjeta:

  • Ponovite čišćenje i dezinfekciju poda počevši od jednoga kraja prostorije do drugog. Izbjegavajte prelazak s područja koje nije očišćeno na očišćeno područje kako ne biste ponovno kontaminirali očišćeno područje.
  • Ubacite sve krpe te ostali otpad koji je nastao tijekom čišćenja u plastične vreće. • Skinite rukavice i ubacite ih u plastičnu vreću te operite ruke sapunom i vodom.
  • Skinite kiruršku masku i ubacite ju u plastičnu vreću te operite ruke sapunom i vodom. • Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba odvojiti od ostalog otpada i odložiti ga što je prije moguće u kante gdje se i inače odlaže otpad.
  • Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.
  • Ostavite prozor otvoreni i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 🐶 Danijel 🐶 31.10.2020.

    Pranje mozgova preko temi o pranju veša i prozora! Hvala novinarima na ovome jer ovakve prozirne propagande samo otvaraju oči ljudima da uvide laži i obmane, počinju misliti svojom glavom.

  • Dobardanjesvakidan 31.10.2020.

    ovo nisu istine sto vi radite ,,mediji su najvece zlo modernog vremena.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare