Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Pranje i čišćenje u doba korone: Ne tresite odjeću prije pranja...

Pranje i čišćenje u doba korone: Ne tresite odjeću prije pranja...

Prije nego krenete s čišćenjem prostora u kojem je boravila osoba zaražena koronom, stavite masku i rukavice. Tijekom pospremanja držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava

VIDEO

Mnogi će u ovoj situaciji po povratku u svoj sigurni dom poželjeti skinuti sa sebe svu odjeću, no ostaje pitanje treba li je odmah staviti u perilicu rublja i na koji način to učiniti, piše Glamour.

POGLEDAJTE VIDEO Kako pandemija utječe na psihičko zdravlje:

Pokretanje videa...

Savjeti doktorice 01:37

Postoje metode koje će suzbiti svaku mogućnost eventualnog širenja korona virusa s odjeće:

  • Periva navlaka U košaru za rublje stavite perivu navlaku, a možete nabaviti i jednokratnu koju ćete jednostavno baciti nakon korištenja. Prljavo rublje ćete odlagati ondje i spriječiti kontakt s drugim površinama.
  • Dezinficirajte Površine u kupaonici treba redovito dezinficirati, a osobito pripazite na područje oko košare za rublje. Dezinficirajte i košaru.
  • Ne protresajte Izbjegavajte protresti vaše prljavo rublje kako biste spriječili mogućnost širenja virusa zrakom.
  • Birajte najtopliju vodu Prilikom pranja, odaberite program s najtoplijom vodom koju vam dopušta odjevni predmet. Na etiketi piše na kojoj je temperaturi najbolje prati određeni odjevni predmet.
  • Koristite rukavice Ako rukujete odjećom oboljelog od Covida-19, svakako nosite jednokratne zaštitne rukavice koje ćete baciti čim ste završili s pranjem rublja, a potom dobro operite i dezinficirajte ruke.
  • Odvajajte rublje Odjeću za koju sumnjate ili znate da je rizična, perite odvojeno od ostale odjeće.

Preporuka HZJZ-a kako prati i čistiti

U HZJZ-u su dali preporuke kako čistiti i dezinficirati prostor u kojemu je boravila osoba pod sumnjom na zarazu korona virusom:

- Budući da Covid-19 može preživjeti na površinama različitih materijala najmanje 2-3 dana, površine potencijalno kontaminirane virusom treba očistiti. Čak i nakon što je pacijent izoliran u drugim objektima, nemojte puštati druge osobe u prostorije u kojima je boravio pacijent dok nisu očišćene - savjetuju u HZJZ-u.

- Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena Covid-19, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom - dodali su.

Rodila Covid pozitivna majka u Karlovcu, beba nema koronu
Rodila Covid pozitivna majka u Karlovcu, beba nema koronu

Dali su i upute za čišćenje prostorija u kojima je bio netko za koga se sumnja da je zarazan.

- Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite kiruršku masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja. Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju. Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte prema uputama proizvođača za pripremu sredstava za dezinfekciju. Očistite toalete, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte - kažu u HZJZ-u.

- Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus - dodaju.

'Koristite proizvode za dekontaminaciju tkanina'

- Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (program na 90°C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće tkaninu prati na 90°C, treba koristiti proizvode za dekontaminaciju tkanina. Ako se osoba još uvijek testira na Covid-19, nemojte koristiti madrace, jastuke, tepihe ili jastuke koje je koristila ta osoba dok se ne utvrdi da nije zaražena - napominju u HZJZ-u.

Upute HZJZ-a: Što morate učiniti ako ste pozitivni na koronu ili ako ste kontakt zaraženog?
Upute HZJZ-a: Što morate učiniti ako ste pozitivni na koronu ili ako ste kontakt zaraženog?

Još nekoliko njihovih savjeta:

  • Ponovite čišćenje i dezinfekciju poda počevši od jednoga kraja prostorije do drugog. Izbjegavajte prelazak s područja koje nije očišćeno na očišćeno područje kako ne biste ponovno kontaminirali očišćeno područje.
  • Ubacite sve krpe te ostali otpad koji je nastao tijekom čišćenja u plastične vreće. • Skinite rukavice i ubacite ih u plastičnu vreću te operite ruke sapunom i vodom.
  • Skinite kiruršku masku i ubacite ju u plastičnu vreću te operite ruke sapunom i vodom. • Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba odvojiti od ostalog otpada i odložiti ga što je prije moguće u kante gdje se i inače odlaže otpad.
  • Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.
  • Ostavite prozor otvoreni i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'