To je to što me zanima!

Prebrodite pomicanje kazaljke sata uz 6 jednostavnih savjeta

Ljetno računanje vremena za tijelo predstavlja veliki stres, a da bi ta promjena prošla što lakše vježbajte redovito, držite se rutine u spavanju i uživajte u suncu
Vidi originalni članak

Nakon gotovo pola godine zimskog računanja vremena ove noći izgubili smo sat sna zbog pomicanja kazaljki unaprijed. Promjena računanja vremena izaziva stres za organizma i uzrokuje nesanicu, manjak energije, umor, ali i srčane udare. 

Za razliku od mozga, biološki sat ne zna da se vrijeme promijenilo zbog čega se ritam spavanja mijenja, a ljudi u noći promjene ne mogu normalno usnuti, piše američki portal sparkpeople.com. Da biste se što bolje prilagodili novoj promjeni stručnjaci savjetuju da više vježbate, promijenite prehranu i razvedrite se. 

- Prva tri dana naviknite tijelo na promjene, idite na spavanje 30 minuta ranije nego inače i budite se pola sata prije. Tijekom dana upijajte što više sunčeve svjetlosti jer će vam dati prijeko potrebne energije da izdržite dan - savjetuje dr. Jain Vivek, stručnjakinja za spavanje. 

Ključ je u dosljednosti

Uspostavite rutinu spavanja i držite se je svaki dan, to će omogućiti bržu prilagodbu. Tuširanje vrućom vodom prije lijeganja u krevet pomoći će tijelu da se smiri, ali izbjegavate čitanje knjige i gledanje TV-a prije spavanje jer uzrokuju nesanicu. Vaše tijelo mora znati da je krevet mjesto za počinak. 

Igrajte se dan-noć

Prava doza svijetla i tame pomaže biološkom satu da se što brže prilagodi. Ujutro, nakon buđenja odmah otvorite zastore i uživajte u suncu, a navečer sve zatvorite kako bi tijelo znalo da je vrijeme za počinak. Jaka ulična rasvjeta uzrokuje pad hormona melatonina i izaziva poremećaj sna, a samim time i bioritma. 

Hrana

Kako bi što lakše prebrodili ljetno računanje vremena počnite s detoksikacijom organizma. Izbacite masnu hranu i zamijenite je voćem i povrćem. Zbog pomicanja sata najvjerojatnije ćete biti gladni ranije nego inače, a to predstavlja veliko opterećenje za organizam osobito jetru kojoj treba tjedan dana kako bi se naviknula na promjenu. Radu jetre pomažu kopriva i maslačak koje možete piti kao čaj.  

Vježba

Redovitim vježbanja otpušta se serotonin ili hormon sreće koji pomaže organizmu da se što brže i bezbolnije prilagodi novim promjenama. Vježbate što ranije u danu, po mogućnosti na otvorenom. Vježbanje u kasnijim satima izbjegavajte jer utječe na kvalitetu sna.  

Nema drijemanja

Izbjegavajte popodnevno drijemanje jer će tijelo misliti da se vrijeme nije promijenilo pa će prilagodba teći teže i sporije. Umjesto toga krenite u kratku šetnju i istežite se. Ako ne možete izdržati bez popodnevnog odmora, odspavajte ne više od 20 minuta. 

Izbjegavajte alkohol i kofein

Teški obroci u večernjim satima i alkohol remete ritam spavanja jer utječu na ravnotežu hormona zbog čega teže usnemo i budimo se. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje teške hrane tri sata prije spavanja jer izaziva nesanicu. Ljubitelji kave trebali svoj omiljeni napitak popiti najkasnije do pet sati popodne u protivnom će to utjecati na njihov san. 

Idi na 24sata

Komentari 36

  • LeeClerc 26.03.2012.

    ja nemogu uhvatit nijednu sunčevu zraku jer radim u rudniku 24/7.

  • modesty blaise 26.03.2012.

    Hebote! Ko da moraš obranit diplomski iz nuklearne fizike a nikad to nisi učio....a neš ti pomicanja sata za -1...hebeni problem......ahahahaha....fakat prejadan članak!!!!

  • stradale 26.03.2012.

    hahahah,ko da se prilagođavate klimatskim uvjetima,zamisli tragedije moraš jedan sat manje spavat

Komentiraj...
Vidi sve komentare