Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Prebrodite pomicanje kazaljke sata uz 6 jednostavnih savjeta

Prebrodite pomicanje kazaljke sata uz 6 jednostavnih savjeta
1

Ljetno računanje vremena za tijelo predstavlja veliki stres, a da bi ta promjena prošla što lakše vježbajte redovito, držite se rutine u spavanju i uživajte u suncu

VIDEO

Nakon gotovo pola godine zimskog računanja vremena ove noći izgubili smo sat sna zbog pomicanja kazaljki unaprijed. Promjena računanja vremena izaziva stres za organizma i uzrokuje nesanicu, manjak energije, umor, ali i srčane udare. 

Za razliku od mozga, biološki sat ne zna da se vrijeme promijenilo zbog čega se ritam spavanja mijenja, a ljudi u noći promjene ne mogu normalno usnuti, piše američki portal sparkpeople.com. Da biste se što bolje prilagodili novoj promjeni stručnjaci savjetuju da više vježbate, promijenite prehranu i razvedrite se. 

- Prva tri dana naviknite tijelo na promjene, idite na spavanje 30 minuta ranije nego inače i budite se pola sata prije. Tijekom dana upijajte što više sunčeve svjetlosti jer će vam dati prijeko potrebne energije da izdržite dan - savjetuje dr. Jain Vivek, stručnjakinja za spavanje. 

Ključ je u dosljednosti

Uspostavite rutinu spavanja i držite se je svaki dan, to će omogućiti bržu prilagodbu. Tuširanje vrućom vodom prije lijeganja u krevet pomoći će tijelu da se smiri, ali izbjegavate čitanje knjige i gledanje TV-a prije spavanje jer uzrokuju nesanicu. Vaše tijelo mora znati da je krevet mjesto za počinak. 

Igrajte se dan-noć

Prava doza svijetla i tame pomaže biološkom satu da se što brže prilagodi. Ujutro, nakon buđenja odmah otvorite zastore i uživajte u suncu, a navečer sve zatvorite kako bi tijelo znalo da je vrijeme za počinak. Jaka ulična rasvjeta uzrokuje pad hormona melatonina i izaziva poremećaj sna, a samim time i bioritma. 

Hrana

Kako bi što lakše prebrodili ljetno računanje vremena počnite s detoksikacijom organizma. Izbacite masnu hranu i zamijenite je voćem i povrćem. Zbog pomicanja sata najvjerojatnije ćete biti gladni ranije nego inače, a to predstavlja veliko opterećenje za organizam osobito jetru kojoj treba tjedan dana kako bi se naviknula na promjenu. Radu jetre pomažu kopriva i maslačak koje možete piti kao čaj.  

Vježba

Redovitim vježbanja otpušta se serotonin ili hormon sreće koji pomaže organizmu da se što brže i bezbolnije prilagodi novim promjenama. Vježbate što ranije u danu, po mogućnosti na otvorenom. Vježbanje u kasnijim satima izbjegavajte jer utječe na kvalitetu sna.  

Nema drijemanja

Izbjegavajte popodnevno drijemanje jer će tijelo misliti da se vrijeme nije promijenilo pa će prilagodba teći teže i sporije. Umjesto toga krenite u kratku šetnju i istežite se. Ako ne možete izdržati bez popodnevnog odmora, odspavajte ne više od 20 minuta. 

Izbjegavajte alkohol i kofein

Teški obroci u večernjim satima i alkohol remete ritam spavanja jer utječu na ravnotežu hormona zbog čega teže usnemo i budimo se. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje teške hrane tri sata prije spavanja jer izaziva nesanicu. Ljubitelji kave trebali svoj omiljeni napitak popiti najkasnije do pet sati popodne u protivnom će to utjecati na njihov san. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje