To je to što me zanima!

Pričate sami sa sobom? To i nije tako loše kako mnogi vjeruju

Nekad su ljudi s podsmijehom gledali na one koji razgovaraju sami sa sobom, no psihijatri ističu kako je to pogrešno i da bi svatko trebao stupiti u kontakt sa svojim unutarnjim 'ja'
Vidi originalni članak

Svatko razgovara sa sobom na svjesnoj ili nesvjesnoj razini. Svaki put kad u sebi ponovimo: "Zakasnit ću", ili "Ova haljina mi baš dobro stoji", obratili smo se samima sebi. Za nekoga je to samo misao koja proleti, a drugi će te tvrdnje izreći na glas.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Izražavajući pojedine misli na glas omogućujemo si bolje razumijevanje sadašnjosti i budućnosti te bismo svi to trebali raditi - tvrdi klinička socijalna radnica, psihoterapeutkinja i autorica više knjiga s područja psihologije Lisa Ferentz.

Upravo se tom metodom ona služi kako bi svojim klijentima usadila pozitivnu sliku o sebi te o danu koji je pred njima.

Ona svojim klijentima savjetuje da zapisuju misli o tome na čemu su sve zahvalni, što smatraju svojim jakim stranama, koje su im pozitivne strane. Tada im kaže da stanu pred ogledalo i to što su napisali izgovore na glas, sami sebi.

PLAVA , ŽUTA ILI CRVENA? Koja je vaša omiljena boja? Evo što to govori o vašem karakteru

- Ne odustajte čak i ako vam se to čini glupo. Kao i s drugim stvarima, kad se jedanput uvježbate i ovoj metodi pristupite s pozitivne strane, otkrit ćete da je to u biti jako jednostavno. Vodi nas kroz život bili mi toga svjesni ili ne - kazala je Ferentzova.

Čak je i studija Sveučilišta Lethbridge potvrdila da su studenti koji su si govorili pozitivne stvari uspjeli promijeniti svoju perspektivu, stavove i reakcije na podražaje iz okoline. Ferentzova stoga savjetuje ljude da si i glasno tepaju ili si daju poticaj.

- Kad si pozitivno šapćemo, to nam daje snagu da se suočimo s izazovima koji su pred nama - kazala je pojašnjavajući da i sportaši čine isto to uoči natjecanja. To ne znači da je poželjno na glas izgovarati frustracije.

LIDER ILI MINIMALIST? Kako držite volan u vožnji? To puno otkriva o vašoj osobnosti

- Definitivno postoji vrijednost u razumijevanju svojih osjećaja, bili oni pozitivni ili negativni. No izgovarajući negativne misli na glas može imati suprotan učinak - naglasila je Ferentz.

Umjesto toga preporučuje ljudima da, kad su već artikulirali što ih muči, odluče ima li smisla zadržati takve misli ili je to nešto preko čega možemo prijeći i zaboraviti na to.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • maromaro 12.07.2023.

    Nije problem pričati sa sobom. Problem je kad kažem ponovi, nisam dobro čuo.

  • 12.07.2023.

    Ovaj gore, što se gleda u ogledalo, e to vam je my moon. 🥰

  • LgD 12.07.2023.

    obično si ispričam vic i smijem se

Komentiraj...
Vidi sve komentare