Lifestyle

Komentari 0

Kad dijete kaže da ne može, nemojte mu govoriti da može, jer to samo povećava frustraciju

Kad dijete kaže da ne može, nemojte mu govoriti da može, jer to samo povećava frustraciju

Umjesto da dijete pokušavate ohrabriti riječima 'U redu je, možeš ti to',  odvojite trenutak da zastanete i razmislite o kontekstu i pokušate identificirati što dijete može osjećati

Dijete se toliko trudi izgraditi toranj za svoj dvorac, ali vi samo gledate kako njegova frustracija raste jer se kockice jednostavno neće složiti na pravi način. Vjerojatno ga pokušavate ohrabriti riječima 'U redu je, možeš ti to!', ali to može imati suprotan učinak i samo povećati njihovu frustraciju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Psihologinja dr. Siggie Cohen kaže da se ispod površine zapravo događa nešto drugo. Prema Cohen, kad dijete kaže 'Ne mogu', ono što obično želi reći je nešto od sljedećeg:

- Odvojite trenutak da zastanete i razmislite o kontekstu i pokušate identificirati što dijete u biti osjeća - kaže i savjetuje da pokušate odgovoriti na te osjećaje.

Na primjer, kad dijete kaže da ne može vi odgovorite na ovaj ove načine ili slično:

- A, ako kaže da ne može jer jednostavno ne želi, recite nešto u stilu: 'Shvaćam to, dušo. Ponekad kad ne želimo učiniti nešto kažemo da ne možemo... ali možemo.' Na ovaj način djetetu pružate smjernice i emocionalnu podršku i tako im pomažete - kaže Cohen za PureWow.

Prema dr. Siggie, postoje velike prednosti ovog pristupa.

- Pružate svom djetetu smjernice i emocionalnu podršku, s kojima istovremeno potvrđujete njihove osjećaje - kaže. 

Drugim riječima, priznajete njihove osjećaje (time pomažete svom djetetu da se ne osjeća usamljeno dok se lođe osjeća i pružate podršku), bez da ih potaknete da se predaju i ne ostvare svoj naum. 

POGLEDAJTE I PRIČU PRVE PRVAKINJE U JUDU IZ HRVATSKE: