To je to što me zanima!

Progutali ste žvakaću? Student medicine objasnio što radi tijelu

Kanađanin Justin zabavio je pratitelje na društvenoj mreži 'otkrićem' o tome da gutanje žvakaće gume nije opasno, odnosno da se ona kreće kroz probavni sustav i izlazi nakon nekoliko sati
Vidi originalni članak

Jedan student medicine otkrio je napokon istinu o tome gdje nestaje žvakača guma nakon što ju progutate i može li to naštetiti vašem organizmu. Mladi Kanađanin Justin (23) koji na TikToku objavljuje kao @justinmedschool objasnio je da, bez obzira na to što mnogi vjeruju da žvakača guma koju progutate godinama ostaje u organizmu i može mu trajno naštetiti, to jednostavno nije istina. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kakve slatkiše jedemo

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Odrastao sam u uvjerenju da žvaka ostaje u želucu sedam godina i može začepiti crijeva, no to općenito nije štetno. Žvaka se kreće kroz probavni sustav i izlučuje netaknuta - kaže. 

Tisuće ljudi koji su gledali video koji je objavio bili su impresionirani time što je objavio. Mnogi kažu da su tek sad osvijestili da su cijeli život 'živjeli u laži'. 

- Progutao sam ogroman komad žvakaće gume kada mi je bilo sedam godina. Sad imam 26 i pitao sam se je li još u meni, napisao je jedan komentator.  

Ipak, iako kaže da od gutanja žvakaće gume neće biti štete, Justin to ipak ne savjetuje. 

- Nema štete, ali nema ni koristi -  napisala je još jedna studentica medicine u komentarima. 

@justinmedschool

I grew up thinking all that haha ##gum ##learnontiktok ##mythbusters ##fyp ##medstudent ##favoritememories

♬ original sound - drrhona

- Može biti opasno zbog mogućnosti gušenja, i može blokirati probavu u probavnom traktu - stoji u komentarima, dok jedan komentator kaže kako, ako slučajno progutamo žvakaću, treba piti puno hladne vode. Ona će omogućiti da žvaka lakše prođe kroz tijelo. 

LUDNICA Žvakaća guma od milijun kuna: 'Rabljena, žvakao ju je sir Alex'

I informacije objavljene na Healthlineu idu u tom pravcu: Istraživanja su pokazala da tijelo ne može probaviti žvakaću gumu, već ona prođe kroz njega i izbaci se u stolici otprilike za 40 sati. Zabrinuti se treba jedino ako progutate veću količinu žvakaće gume u kratkom vremenu, jer bi ona doista mogla začepiti crijeva, prenosi Daily Mail. 

Viral Sašila je haljinu od omota žvakaća, nitko nema takvu

- Simptomi začepljenja obično uključuju bol u trbuhu i zatvor, ponekad i povraćanje, pa se u tom slučaju treba obratiti liječniku, ističu na tom portalu. Zato imajte na umu da djeca ne bi smjela žvakati dok još nisu dovoljno odrasla da imaju svijest o tome da žvaku nije dobro gutati. 

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Ivan Jovičić 07.06.2020.

    Što ako progutam studenta medicine?

  • Vito1 06.06.2020.

    Samo nedozreli mozgovi mogu razmišljati o "žvakači" i timetraumatizirati djete. Zašto djetetu kupujete "žvaku" ako tako "razmišljate??? --- Osnova za gumu je u današnje vrijeme najčešće od sintetičkoga lateksa. Gume za žvakanje se zaslađuju šećerom iz šećerne trske ili šećerne repe ili kukuruznim sirupom ili umjetnim sladilima. Glicerin i drugi proizvodi od biljnih ulja čine gumu za žvakanje mekanom i žvakaćom budući da u njoj zadržavaju potrebnu količinu vlage. --- Da je guma za žvakanje loša za zdravlje zar mislite da bi ih države dopuštale proizvoditi??? Ups, glupog li pitanja, duhan je znanstveno dokazano štetan za zdravlje pa ga države svesrdno dopuštaju proizvoditi. Je da djeci zabranjuju konzumiranje duhana, ali ih zato roditelji navikavaju dimom i kupuju im "žvake", nekad u obliku cigarete.

  • user_204031 06.06.2020.

    ja sam kao mali pojeo lubenicu punu koštica i sada svake godine u ljetnom periodu u meni rastu lubenice

Komentiraj...
Vidi sve komentare