Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Ako progutate žvakaču gumu, to nije opasno

Progutali ste žvakaću? Student medicine objasnio što radi tijelu
1

Kanađanin Justin zabavio je pratitelje na društvenoj mreži 'otkrićem' o tome da gutanje žvakaće gume nije opasno, odnosno da se ona kreće kroz probavni sustav i izlazi nakon nekoliko sati

VIDEO

Jedan student medicine otkrio je napokon istinu o tome gdje nestaje žvakača guma nakon što ju progutate i može li to naštetiti vašem organizmu. Mladi Kanađanin Justin (23) koji na TikToku objavljuje kao @justinmedschool objasnio je da, bez obzira na to što mnogi vjeruju da žvakača guma koju progutate godinama ostaje u organizmu i može mu trajno naštetiti, to jednostavno nije istina. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kakve slatkiše jedemo

Pokretanje videa...

00:57

- Odrastao sam u uvjerenju da žvaka ostaje u želucu sedam godina i može začepiti crijeva, no to općenito nije štetno. Žvaka se kreće kroz probavni sustav i izlučuje netaknuta - kaže. 

Tisuće ljudi koji su gledali video koji je objavio bili su impresionirani time što je objavio. Mnogi kažu da su tek sad osvijestili da su cijeli život 'živjeli u laži'. 

Dreamstime

- Progutao sam ogroman komad žvakaće gume kada mi je bilo sedam godina. Sad imam 26 i pitao sam se je li još u meni, napisao je jedan komentator.  

Ipak, iako kaže da od gutanja žvakaće gume neće biti štete, Justin to ipak ne savjetuje. 

- Nema štete, ali nema ni koristi -  napisala je još jedna studentica medicine u komentarima. 

- Može biti opasno zbog mogućnosti gušenja, i može blokirati probavu u probavnom traktu - stoji u komentarima, dok jedan komentator kaže kako, ako slučajno progutamo žvakaću, treba piti puno hladne vode. Ona će omogućiti da žvaka lakše prođe kroz tijelo. 

Žvakaća guma od milijun kuna: 'Rabljena, žvakao ju je sir Alex'
Žvakaća guma od milijun kuna: 'Rabljena, žvakao ju je sir Alex'

I informacije objavljene na Healthlineu idu u tom pravcu: Istraživanja su pokazala da tijelo ne može probaviti žvakaću gumu, već ona prođe kroz njega i izbaci se u stolici otprilike za 40 sati. Zabrinuti se treba jedino ako progutate veću količinu žvakaće gume u kratkom vremenu, jer bi ona doista mogla začepiti crijeva, prenosi Daily Mail. 

Sašila je haljinu od omota žvakaća, nitko nema takvu
Sašila je haljinu od omota žvakaća, nitko nema takvu

- Simptomi začepljenja obično uključuju bol u trbuhu i zatvor, ponekad i povraćanje, pa se u tom slučaju treba obratiti liječniku, ističu na tom portalu. Zato imajte na umu da djeca ne bi smjela žvakati dok još nisu dovoljno odrasla da imaju svijest o tome da žvaku nije dobro gutati. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...