Lifestyle

Komentari 4

Ako progutate žvakaču gumu, to nije opasno

Progutali ste žvakaću? Student medicine objasnio što radi tijelu

Kanađanin Justin zabavio je pratitelje na društvenoj mreži 'otkrićem' o tome da gutanje žvakaće gume nije opasno, odnosno da se ona kreće kroz probavni sustav i izlazi nakon nekoliko sati

Jedan student medicine otkrio je napokon istinu o tome gdje nestaje žvakača guma nakon što ju progutate i može li to naštetiti vašem organizmu. Mladi Kanađanin Justin (23) koji na TikToku objavljuje kao @justinmedschool objasnio je da, bez obzira na to što mnogi vjeruju da žvakača guma koju progutate godinama ostaje u organizmu i može mu trajno naštetiti, to jednostavno nije istina. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kakve slatkiše jedemo

- Odrastao sam u uvjerenju da žvaka ostaje u želucu sedam godina i može začepiti crijeva, no to općenito nije štetno. Žvaka se kreće kroz probavni sustav i izlučuje netaknuta - kaže. 

Tisuće ljudi koji su gledali video koji je objavio bili su impresionirani time što je objavio. Mnogi kažu da su tek sad osvijestili da su cijeli život 'živjeli u laži'. 

- Progutao sam ogroman komad žvakaće gume kada mi je bilo sedam godina. Sad imam 26 i pitao sam se je li još u meni, napisao je jedan komentator.  

Ipak, iako kaže da od gutanja žvakaće gume neće biti štete, Justin to ipak ne savjetuje. 

- Nema štete, ali nema ni koristi -  napisala je još jedna studentica medicine u komentarima. 

- Može biti opasno zbog mogućnosti gušenja, i može blokirati probavu u probavnom traktu - stoji u komentarima, dok jedan komentator kaže kako, ako slučajno progutamo žvakaću, treba piti puno hladne vode. Ona će omogućiti da žvaka lakše prođe kroz tijelo. 

I informacije objavljene na Healthlineu idu u tom pravcu: Istraživanja su pokazala da tijelo ne može probaviti žvakaću gumu, već ona prođe kroz njega i izbaci se u stolici otprilike za 40 sati. Zabrinuti se treba jedino ako progutate veću količinu žvakaće gume u kratkom vremenu, jer bi ona doista mogla začepiti crijeva, prenosi Daily Mail. 

- Simptomi začepljenja obično uključuju bol u trbuhu i zatvor, ponekad i povraćanje, pa se u tom slučaju treba obratiti liječniku, ističu na tom portalu. Zato imajte na umu da djeca ne bi smjela žvakati dok još nisu dovoljno odrasla da imaju svijest o tome da žvaku nije dobro gutati. 

 

Najčitaniji članci