To je to što me zanima!

Prvi slučaj u svijetu: Ženi su iz mozga izvukli živog crva dugog 8 cm, koji je inače u pitonima

Ophidascaris robertsi je okrugli crv koji se obično nalazi u pitonima. Nije točno jasno kako se našao u mozgu ove žene, no činjenica je da ona živi blizu jezera gdje ima pitona
Vidi originalni članak

Neimenovana pacijentica, 64-godišnja žena iz Australije, prvi put je primljena u bolnicu krajem siječnja 2021. godine nakon što je tri tjedna trpjela bolove u trbuhu i imala proljev. Uz to je imala suhi kašalj, povišenu temperaturu i noću se pojačano znojila.

POGLEDAJTE VIDEO Iz mozga su joj izvukli crva:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Do 2022. godine njezini su simptomi postali ozbiljni, počela je zaboravljati i padati u depresiju. Liječnici su je iz male, lokalne bolnice uputili stručnijim kolegama u Canberri gdje je MRI (magnetna rezonanca mozga) otkrila neke abnormalnosti koje zahtijevaju operaciju.

Ono ono što su liječnici pronašli u njezinom mozgu iznenadilo je i njih same - živog crva dužine 8 centimetara. 

Do tada je to bio još jedan sasvim običan dan na Odjelu za zarazne bolesti za dr. Sanjaya Senanayake, sve dok ga kolega neurokirurg dr. Hari Priya Bandinije nije nazvao i rekao: 'Nećete vjerovali što sam upravo pronašao u mozgu ove žene, živ je i migolji se.'.

Liječnici su se ubrzo okupili pokušavajući odlučiti što dalje. Nisu to nikad vidjeli niti čuli za sličan slučaj. Iznenađujuće otkriće potaknulo ih je da užurbano pokušaju saznati o kakvoj vrsti crva se radi te na osnovu toga donesu odluku o daljnjem liječenju pacijentice.

- Neurokirurzi se redovito bave infekcijama u mozgu, ali ovo je bio nalaz koji se dogodi jednom u karijeri. Nitko nije očekivao da će to pronaći - rekao je dr. Senanayake.

KAD KOLJENA KLECAJU Ovako izgleda mozak na ljubavi - nema straha, samo uzbuđenje

- Počeli smo pretraživati udžbenike, tražeći sve moguće različite vrste valjkastih crva koji bi mogli uzrokovati neurološke invazije i bolesti - dodao je.

Njihova potraga je bila uzaludna pa su potražili pomoć od inozemnih stručnjaka.

- Canberra je malo mjesto, pa smo crva, koji je još uvijek bio živ, poslali ravno u laboratorij znanstveniku CSIRO-a koji je vrlo iskusan s parazitima. Samo ga je pogledao i rekao: 'O moj Bože, ovo je Ophidascaris robertsi' - prisjetio se dr. Senanayake.

Ophidascaris robertsi je okrugli crv koji se obično nalazi u pitonima. Nije točno jasno kako se našao u mozgu ove žene, no činjenica je da ona živi blizu jezera gdje ima pitona. Nikad, kaže, nije bila u doticaju sa zmijom, no na tom je području znala sakupljati ljekovito bilje.

Liječnici i znanstvenici koji su uključeni u njezin slučaj pretpostavljaju da je piton izbacio parazita iz sebe kroz fekalije koje su ostale na biljkama, a ona je njihova jajašca nekako unijela u svoje tijelo.

DRIJEMATI ILI NE... Stručnjaci napokon odgovorili na pitanje - je li popodnevni spavanac koristan ili štetan?

- Pacijenticu treba liječiti od drugih ličinki koje su možda napale druge dijelove njezinog tijela, poput jetre. Ali, s obzirom na to da niti jedan pacijent nikada prije nije bio liječen od tog parazita, treba paziti - rekao je tada dr. Senanayake, stručnjak za zarazne bolesti sa Australskog nacionalnog sveučilišta.

Rekao je da neki lijekovi mogu izazvati upalu jer ličinke odumru, a upala pak može biti štetna za organe poput mozga. Stoga su nesretnoj ženi bili prisiljeni davati i lijekove koji sprječavaju opasne nuspojave.

- Ta sirota pacijentica je bila tako hrabra i divna. Ne želite biti prvi pacijent na svijetu s valjkastim crvom koji inače živi u pitonima i stvarno joj skidamo kapu. Bila je divna - rekao je dr. Senanayake.

Pacijentica se dobro oporavlja i još uvijek je pod redovitim nadzorom.

- Ovaj prvi takav slučaj u svijetu ukazao nam je na opasnost od prelaska bolesti i infekcija sa životinja na ljude, pogotovo jer ljudi i životinje počinju živjeti bliže jedni drugima i staništa im se sve više preklapaju - dodao je.

Ovaj slučaj je opisan u rujanskom izdanju časopisa Emerging Infectious Diseases, a prenosi The Guardian.

 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • cole22 29.08.2023.

    Značiiiii žena zmija 🤔

  • beba maza 29.08.2023.

    Svi imaju parazite , informišite se o tome .

  • baba maza 29.08.2023.

    Volim pitona od deset santimetara u mačkici . Ha ha

Komentiraj...
Vidi sve komentare