To je to što me zanima!

Pustite djecu da se isplaču, jer i napadaji bijesa imaju svrhu

Temper tantrumi kod djeteta jasličke dobi su normalni, ali ujedno vrlo teški za roditelje. Osjećaju se bespomoćno dok se djeca bacaju na pod, vrište i udaraju nogama i rukama
Vidi originalni članak

Dječji ispadi bijesa su iscrpljujući, ali ne uzrujavajte se - imaju svrhu.

Iako će se većina pitati “gdje smo pogriješili?”, ovi ispadi su važan dio emocionalnog zdravlja i dobrobiti djeteta. Donosimo vam razloge zbog kojih oni mogu biti dobri i za dijete i za roditelja.

Suze sadrže kortizol, hormon stresa. Plakanjem oslobađamo tijelo od stresa, snižava se krvni tlak i poboljšava emocionalno stanje, pod uvjetom da je voljena osoba blizu kako bi pružila podršku. Kad je dijete na rubu ludila, ništa nije u redu i teško mu možete išta reći i pomoći mu.

No kad prođe bura, puno je bolje raspoloženo. Dopustite im da to izbace iz sebe bez pokušaja da ih urazumite.Također, nakon temper tantruma dijete bi moglo i bolje spavati.

Kad roditelji pokušaju izbjeći da do frustracije uopće dođe, djetetove emocije se izražavaju kad je mozak u mirovanju. Baš kao i odrasli, zato se bude po noći - jer su pod stresom i pokušavaju procesuirati događaje. Ponekad se dječja emocija manifestira na druge načine, poput agresije, problema s dijeljenjem stvari ili odbijaju surađivati ​​pri jednostavnim zadacima poput odijevanja ili pranja zubi.

To su sve uobičajeni znakovi da se dijete bori sa svojim osjećajima. Tantrumi im zapravo pomažu u oslobađanju osjećaja koji bi u suprotnom mogli zatomiti njegovo prirodno, kooperativno stanje.

U svakom slučaju, i odraslima kad se naljute treba ispušni ventil, pa imajte na umu da nije drukčije ni s djecom. Nemaju iskustva, pa je to burnije, ali pustite ih da izraze svoje emocije. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • skofun 15.05.2017.

    Jeli to vazi i za odrasle?

Komentiraj...
Vidi sve komentare