To je to što me zanima!

Rad u smjenama loš za mozak i trajne sposobnosti pamćenja

Radi li se u neredovitim smjenama, mozak pojedinca trpi te se dugoročno mogu smanjiti njegove mentalne sposobnosti, kao i pamćenje, pokazala je studija
Vidi originalni članak

Rad u smjenama nije bezazlen jer ometa unutarnji sat tijela na sličan način kao što to čini jet lag, pokazala je zajednička studija francuskih Sveučilišta Toulouse i Swansea na više od 3000 ljudi. Prema njoj, smjenski rad ima negativan utjecaj na mentalne sposobnosti pojedinca, kao i njegove mogućnosti pamćenja, piše The Independent. 

Znanstvenici su zaključili da rad u neredovitim smjenama u razdoblju od deset godina donosi jednaku štetu kao i šest i pol godina prirodnog oštećenja mozga uslijed prirodnog procesa starenja.

Iako nije potpuno jasan mehanizam u kojem rad u smjenama oštećuje mozak, smatra se kako je osim ometanja unutarnjeg sata problem i u nedostatku D vitamina, zbog smanjenog izlaganja sunčevoj svjetlosti.

U studiji su oni koji redovito rade u smjenama ili su prije radili imali lošije rezultate u testovima memorije, ali i sporiju brzinu rješavanja logičkih zadataka, zaključili su znanstvenici.

Također, tvrde kako prestanak rada u smjenama pomaže u povratku prijašnjih funkcija, no za to je potrebno oko pet godina. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • muskarac 05.11.2014.

    ovo je ziva istina.. osjetila sam na sebi.. na dane se osjecam glupa ka stup

  • emaOs 04.11.2014.

    S mojim mentalnim zdravljem je sve u redu. Ili ja samo mislim da je tako :-)

  • otilliaOS33 04.11.2014.

    valjda zbog toga neka zanimanja imaju benificirani radni staž?...iako to po ovome što piše u članku i nije neka satisfakcija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare