To je to što me zanima!

Raj za pčele u Velikoj Britaniji: Posadili rijeke cvijeća uz ceste

Vožnja postaje sve ljepša u nekoliko britanskih gradova koji su prestali kositi uz ceste i prepustili ih poljskom cvijeću. Ne samo da ovaj potez koristi pčelama i vozačima, već štedi poreznim obveznicima novac
Vidi originalni članak

U Velikoj Britaniji zasadili su 13 kilometara šumskog cvijeća uz cestu, za pčele, i time uštedjeli oko 200.000 kuna godišnje koliko inače potroše na košnju. Nekoliko britanskih gradova pušta svoje uredne 'travnjake' uz cestu da prerastu u divlje cvjetne livade za vrijedne oprašivače.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vožnja postaje sve ljepša u nekoliko britanskih gradova koji su prestali kositi uz ceste i tako ih prepustili prekrasnim cvjetnim prizorima. Ne samo da ovaj potez koristi pčelama i vozačima, već štedi poreznim obveznicima novac koji inače odlazi na troškove košnje, donosi Return to Now.

Najduži dio 'rijeke' poljskog cvijeća do sada je 12 kilometara u gradu Rotherhamu, u južnom Yorkshireu. Grad je posadio mješavinu autohtonog i neautohtonog divljeg cvijeća kako bi hranio pčele.

TAJNE LIJEPOG VRTA TREBA VIDJET Obavezno orezivanje cvijeća: Najbolji način kojim ćete vrt učiniti bujnijim i zdravim

Dio livade izvija se poput 'rijeke' između prometnih traka. Otkako je instaliran 2013. godine, štedi gradu 216.000 kuna godišnje.

Ostale predivne livade uz cestu pojavile su se u Nottinghamshireu, Derbyshireu, Birminghamu, Newcastleu i Sheffieldu zahvaljujući poticaju organizacije pod nazivom Plantlife.

PRUŽITE IM NJEGU Volite orhideje? Donosimo vam nekoliko savjeta kako da vaš omiljeni cvijet sačuvate od zime

Velika Britanija je izgubila 97% svojih livada divljeg cvijeća u manje od jednog stoljeća. Povijesno gledano, gradska su vijeća previše revnosno pristupila održavanju kratkih rubova cesta zbog sigurnosti, lakšeg pristupa i čišćenja smeća, zajedno sa željom za urednim izgledom, kaže Plantlife.

- Sa znanstvenog stajališta, sada znamo puno više o važnosti vegetacije uz cestu za biološku raznolikost i druge usluge za čovječanstvo kao što su reguliranje onečišćenja, održavanje strukture i zdravlja tla, smanjenja rizika od poplava... nego čak i prije pet godina - rekla je Franziska Schrodt, stručnjakinja za ekosustave na Sveučilištu u Nottinghamu.

TREBA IM SVJETLOSTI Zbog ovih aromatičnih biljki vaš dom će mirisati božanstveno

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare