Lifestyle

Komentari 1

TREBA VIDJET Obavezno orezivanje cvijeća: Najbolji način kojim ćete vrt učiniti bujnijim i zdravim

TREBA VIDJET Obavezno orezivanje cvijeća: Najbolji način kojim ćete vrt učiniti bujnijim i zdravim

Kad orežete cvijet koji je ocvali, možete ga lako kompostirati, stoga je ovaj način višestruka dobit za vrt. Ovaj način održavanja cvijeća je bitan jer ono onda postaje bujnije

Kako bi vaš vrt izgledao uredno i zdravo te bio raskošan, u punom sjaju, orezivanje je obavezno. Naime, time mičete osušene dijelove, pa će biljka lakše postati bujna.

POGLEDAJTE VIDEO: Cvijeće je mjesto i za odmor

Stručnjaci za vrtlarstvo ističu da je ova tehnika bitna, no vrlo jednostavna za naučiti i svladati.

- Redovito orezivanje održava izgled biljke i poboljšava njezin rast i napredak - istaknula je Kelly Wilkniss, stručnjakinja za vrtlarstvo i voditeljica My Soulful Home on Smart Healthy Green Living, za mbg.

- Kad cvjetovi počnu blijedjeti, biljke počinju usmjeravati pozornost na stvaranje sjemena. U to vrijeme energija biljke usmjerena je na razvoj sjemena, a ne cvijeća - ispričala je Wilkniss.

Uklanjanjem mrtvog cvijeća omogućit ćete biljci da nastavi proizvoditi novo cvijeće, umjesto da svu svoju energiju ulaže u sjeme. 

- To rezultira zdravijim biljkama i drugim ili možda kontinuiranim cvjetanjem - naglasila je stručnjakinja.

Poanta je da orezivanje daje mogućnost biljkama da bolje i dulje cvatu. 

Mnogo je jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka kojemu je potrebno orezivanje. Među njima su one lijepe - jorgovani, ukrasne koprive i uresnica.

Osim njih, orezivanje je potrebno ružama ružama, kokotiću, kadificama i zinijama. Sve one će postati bujnije i raskošnije jer im uvelo cvijeće i lišće zapravo smeta kako bi istaknule punu ljepotu.

No, tu su i neke biljke kojima ovaj vrtni ritual nije potreban. To su one koje cvjetaju samo jednom godišnje, kojima mrtve cvjetove možete ukloniti iz estetskih razloga. No, to neće imati utjecaj na rast.

Također, valja znati da se neke biljke same čiste, odnosno njihovo cvijeće prirodno opada samo od sebe. Zato je orezivanje kod njih suvišno.

No, tu su i neke sorte koje zapravo ne želimo da cvjetaju, kao što su jestive biljke.

Izvršna direktorica i suosnivačica Smart Healthy Green Livinga, Sabine H. Schoenberg, naglašava da se neke biljke moraju ponovno posijati, ako želimo da sljedeće godine cvjetaju. 

Stručnjakinje ističu kako ne trebamo orezivati sljedeće sorte - to su Angelonia, Astilba, Begonije, Imatiens (Lijepi dečko) i Lantana.

Među njima su i pasiflora, božur te vinka. 

Orezivanje nije komplicirani proces, jednostavno ćete ga odraditi.

Prstima uklonite ocvale latice ili čitavi cvijet, no lagano, kako ne biste oštetili biljku.

Orezati možete i škarama - to je lakše i praktičnije ako je riječ o ruži. Metoda je ista, odrežite stabljiku neposredno ispod ocvalog  cvijeta, a iznad zdravog lišća.

Ako imate puno ocvalo cvijeća, možete napraviti kompost.

Što se tiče samog orezivanja, radite kad god vidite nešto ocvalo.

Iako ovisi o biljci, mnogi stručnjaci smatraju da orezivanje treba raditi tik ispod ocvalog djela, a među njima je i ljubitelj biljaka Roos No, ako cvijet ima vrlo dugu stabljiku ili je sve uvenulo, odrežite sve.

No, ostavite odrezati zdravo lišće, jer je ono bitno za sposobnost biljke da opet pusti cvijeće. 

Kad krenete s ovim ritualima u vrtu, uvidjet ćete kako će postati bujniji i ljepši.