Lifestyle

Komentari 18

Volite orhideje? Donosimo vam nekoliko savjeta kako da vaš omiljeni cvijet sačuvate od zime

Volite orhideje? Donosimo vam nekoliko savjeta kako da vaš omiljeni cvijet sačuvate od zime

Ako ste ljubitelji ove prekrasne biljke i ne znate kako se ponašati prema njoj u nadolazećim hladnim mjesecima, pomoći ćemo vam ih pripremiti i sačuvati od niskih temperatura

Zima je pred vratima, a temperature samo što nisu pale ispod ništice. Ako gledate u vaš omiljeni cvijet i ne znate kako se pravilno pobrinuti za njega, postoji nekoliko savjeta kojima ćete to uspjeti. Orhideja je inače biljka koja voli nešto topliju klimu, ali to ne znači da neće preživjeti i nekoliko stupnjeva niže od traženih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zbog svoje ljepote i raznolikosti boja orhideje su mnogima omiljen cvijet. Veličina i oblik biljke variraju, a u domovima najčešće susrećemo ružičaste, bijele te tamnoljubičaste. Uz malo pravilne njege i znanja njihovo održavanje će biti jednostavno. S obzirom na to da im je prirodno stanište tropski kraj one zahtijevaju nešto vlažniji zrak i ugodne temperature. Pri kupnji uvijek birajte orhideje koje ne dolaze s osušenim, oštećenim ili žutim listovima. 

Osigurajte im prirodno svjetlo

Tmurni, kratki zimski dani nisu baš najpogodniji za vašu orhideju, a kako ona traži puno neizravne sunčeve svjetlosti, pokušajte je smjestiti u najosunčaniju prostoriju u domu, na mjesto gdje dopire puno prirodnog svjetla. 

Pripazite na propuh

Ako ste primijetili da pupoljci vašeg omiljenog cvijeta padaju vjerojatno je izložen propuhu. Tamo gdje dopire topao i suh zrak iz ventilacijskih otvora, ili blizina vrata i prozora koji se često otvaraju nisu dobar izbor mjesta gdje ćete ju pozicionirati. Ona preferira ipak nešto stabilnije temperature, stoga joj izmjena toplog i hladnog zraka te propuh nikako ne odgovaraju. 

Čuvajte je od toplog zraka

Kao što ne trpi propuh i nagle promjene, tako ova biljka ne trpi ni puhanje toplog zraka direktno u nju. Mora biti daleko od izvora topline poput klima, električnih ili plinskih grijalica i radijatora.

Korijen i lišće orhideje

Ako primijetite da se korijen počinje sušiti ili poprima sivkastu ili bijelu nijansu znači da vaš cvijet treba malo više vlažnosti. Smežurani listovi su također znak da morate povećati količinu vode s kojom je zalijevate. Zdrava orhideja ima zeleno i punašno korijenje. Dok pak pojava požutjelih listova govori da bi vaša orhideja trebala primiti malo više neizravnog prirodnog svjetla ili da ju treba pognojiti.

Pripazite na vlažnost doma

Suhi, topao zrak ne odgovara vašim biljkama jer one vole nešto vlažnije okruženje. Iskoristite nekoliko načina za povećanje razine vlage u vašem domu. Možete upotrijebiti ovlaživač zraka u njezinoj blizini, kao i što možete povremeno poprskati cvijet vodom iz raspršivača ili nabavite pladanj kojeg ćete ispuniti vodom i šljunkom te na njega položiti tegle s orhidejama. Također, možete ih premjestiti i u vašu kupaonicu tijekom zime, samo pripazite da ima dovoljno prirodnog svjetla.

Najčitaniji članci