Kad vam kažem da je piletina s 40 češnjaka recept dana, nemojte se uznemiriti, napisala je Nigella (61) na svom Instagramu gdje je prati 2,5 milijuna pratitelja.
POGLEDAJTE VIDEO: Jedan sastojak u juhi mijenja cijelu priču
- Ovo je klasika s razlogom. Češnjevi češnjaka kuhaju se u ljusci dok ne postanu mekani i slatki. Kruh za umakanje je esencijalan - napisala je.
No, nedugo zatim objavu su preplavili komentari - s mnogim obožavateljima koji su se zezali oko recepta.
Recept
Sastojci:
- 4-6 porcija
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 8 pilećih zabataka s kožom i kostima (po mogućnosti organskim)
- 6 komada mladog luka
- svježa majčina dušica
- 40 češnja češnjaka (otprilike 3-4 lukovice), neoguljeno
- 2 jušne žlice suhog bijelog vermuta ili bijelog vina
- 1,5 čajna žličica morske soli ili 3/4 čajne žličice obične stolne soli
- dobar mljeveni papar
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180 ° C.
- Zagrijte ulje na ploči za u širokom loncu za pečenje (u koju će u konačnici stati cijela piletina u jednom sloju i koja ima poklopac) i pecite piletinu na jakoj vatri, s kožom prema dolje. Ako nemate dovoljno velik lonac, probajte sve popržiti u dva navrata.
- Nakon što su komadići piletine dobili lijepu pečenu boju, prebacite ih u posudu. Sitno narežite mladi luk, stavite ga u tepsiju i brzo promiješajte, pržite ga s malo lišća majčine dušice.
- Uklonite višak ljuski i stavite 20 neoguljenih režnjeva češnjaka u tepsiju, prekrijte komadićima piletine kožom prema gore, a zatim pokrijte s preostalih 20 režnja češnjaka.
- Dodajte vermut (ili bijelo vino) bilo kojem soku koji je ostao u posudi. Promiješajte ga i ulite u tepsiju.
- Pospite solju, sameljite papar na složenac i dodajte još nekoliko grančica majčine dušice. Stavite poklopac i kuhajte sat i pol u pećnici.
- Kad sam bila mlada, ovaj stari francuski klasik još je uvijek bio u modi - napisala je Nigella na svojoj web stranici.
Češnjak kuhan u kljusci postaje sladak dok se peče jer se tako karamelizira, poput slanih bombona u ljepljivim omotima - objašnjava.
Međutim, gurmani nisu bili sigurni u njezin najnoviji recept, a jedan od pratitelja joj je napisao: 'Ne preporučuje se za prvi spoj'.
Drugi se našalio kako će obrok biti dobro prihvaćen u Transilvaniji, otkud je i legenda o Drakuli, jer se smatra da češnjak tjera vampire.