To je to što me zanima!

Recept za ajvar koji je toliko ukusan da će nestati prije zime

Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu lonca i ocrta se put - možete vidjeti dno dok se ajvar polako vraća na mjesto. Sol, šećer i čili se dodaju pred kraj kuhanja, otprilike 20-tak minuta do završetka
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 10 kg crvene rog paprike
  • 3 velika patlidžana
  • 5 dcl ulja
  • 5 žlica soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica mljevenog čilija

Postupak: 

Papriku i patlidžane pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće u pećnici. Pecite dok tu i tamo malo ne pocrni. Potom stavljajte u veliki lonac i poklopite - da se dobro upari jer je tako puno lakše skinuti kožu. 

Sljedeći korak, nakon što se ohladi dovoljno da možete držati u rukama, je guljenje paprike i patlidžana te čišćenje od koštica. Oboružajte se strpljenjem jer to zna trajati, posebno ako se na pojedinim komadima koža ne želi odvojiti lako.

SPASITE OBROK Trikovi kako spasiti presoljeno jelo: Juhu, umak, varivo, meso

Nakon toga oguljeno povrće stavite da se dobro ocijedi. Računajte da će vam za to trebati oko tri sata. Slijedi usitnjavanje, a za to je savršen stroj za mljevenje mesa. 

Stavite samljeveno povrće u velik lonac i kuhajte na laganoj vatri. Ajvar je potrebno cijelo vrijeme polako miješati. Nakon 20 minuta polako ulijte 1 dcl ulja pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dcl dok sve ulje ne potrošite. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.

Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu lonca i ocrta se put - možete vidjeti dno dok se ajvar polako vraća na mjesto. Sol, šećer i čili se dodaju pred kraj kuhanja, otprilike 20-tak minuta do završetka.

Pasterizirajte ga pravilno

Kada vidite da se bliži kraj kuhanju, stavite čiste teglice i poklopce u pećnicu na 100 stupnjeva da se dobro zagriju. Potom ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada teglice napunite, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Prije zatvaranje premažite uljem i rub teglica i tek tada čvrsto zatvorite.

Sve teglice složite na mjesto gdje će moći stajati oko 24 sata dobro pokrivene dekama (sa svih strana). Cilj je postići da se što sporije hlade i tako se dobro pasteriziraju. Kada se skroz ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • marija jurić 15.08.2020.

    Ajvar koji radim po staroj traicionaloj recepturi i povrćem iz organskog uzgoja ne mpže se naći niti na jednoj polici..drago mi je kad to poznavatelji/jubitelji ajvara potvrde

  • valmi @ lara 15.08.2020.

    Ja ajvar samo kuham i na tu kolicinu jos dodam 10 dkg senfa. Kuham dok kuhaca ne stoji ravno. Pokuha se oko pola ,ali je sato jako ukusan.

  • Svetac_1_1 15.08.2020.

    Čemu ulje na vrh ako se zatvara u vruće teglice? Idiotizam.

Komentiraj...
Vidi sve komentare