Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Trikovi kako spasiti presoljeno jelo: Juhu, umak, varivo, meso

Trikovi kako spasiti presoljeno jelo: Juhu, umak, varivo, meso

Naravno, svaki od navedenih savjeta djeluje samo u slučaju da niste zaista pretjerali s dodanom soli. Nekoliko žlica suvišne soli ne može spasiti niti jedan trik

VIDEO

U slučaju salate, taj se problem lako rješava ispiranjem pod vodom, no što učiniti ako je u pitanju kompleksnije jelo? Bez brige, i najiskusnijim kuharima zna se potkrasti greška, a višak soli moguće je zamaskirati raznim trikovima. Sastojke koji će neutralizirati sol dodajte pomalo te redovito kušajte jelo kako ne bi i s njima pretjerali.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Presoljenu juhu ili gulaš možete spasiti na nekoliko načina. Pokušajte dodati još glavnih sastojaka koje ste koristili u pripremi te vodu ili neslani temeljac pa sve zajedno prokuhajte još desetak minuta.

Druga opcija je dodati kiselinu koja će neutralizirati višak soli poput limunovog soka ili octa, no budite oprezni: ovaj trik djeluje samo ako ste malo presolili jelo, u suprotnom rezultat je preslana i prekisela juha . I "pire" od bijele kuhane riže može ublažiti preslanu juhu ili gulaš, a slanoći će uspješno konkurirati i pire od graha ili slanutka.

Rashladite svoj dom uz pomoć leda, ventilatora, mokre plahte
Rashladite svoj dom uz pomoć leda, ventilatora, mokre plahte

Slično možete pokušati spasiti i presoljeno varivo ili paprikaš, a dodatan trik je dodatak par žlica mlijeka, vrhnja ili jogurta jer kremasti mliječni proizvodi uspješno neutraliziraju slanost jela. Ukoliko recept dopušta preslani umak možete ublažiti kiselim vrhnjem, smeđim šećerom ili s malo meda. I list peršina može spasiti umak kojem ste dodali previše soli.

Dreamstime

Preslano meso možete pokušati spasiti na način da ga poslužite s blagim umakom ili bešamelom koji će uspješno neutralizirati sol ili pak sa škrobnim prilogom (bez dodatka začina) poput palente, riže ili kus kusa koji će se s preslanim mesom spojiti u uravnotežen zalogaj. Ukoliko je u pitanju preslano povrće kombinirajte ga s blagim sirom poput ricotte ili mozzarelle kako bi ublažili višak soli.

'Hrana je na dnu popisa stvari potrebnih za preživljavanje, ove tri stvari su daleko važnije'
'Hrana je na dnu popisa stvari potrebnih za preživljavanje, ove tri stvari su daleko važnije'

Nemate li vremena niti za jedan od ponuđenih trikova rješenje možda nudi Alicia Walter, chef u cijenjenoj talijanskoj kulinarskoj školi u New Yorku. Alicia savjetuje da uz preslanu hranu poslužite slatko, pjenušavo vino poput prošeka ili pak mineralnu vodu. Mjehurići će, naime, "isprati“ slani okus s okusnih pupoljaka i ipak omogućiti uživanje u obroku.

Naravno, svaki od navedenih trikova djeluje samo u slučaju da niste zaista pretjerali s dodanom soli. Nekoliko žlica suvišne soli ne može spasiti niti jedan trik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj