To je to što me zanima!

Recept za dobar brak: partneri s istim stupnjem obrazovanja

Kroz obrazovanje se usađuju slične vrijednosti i interesi zbog čega parovi na jednakoj "razini" imaju više zajednički tema i interesa koje mogu zajedno razvijati
Vidi originalni članak

Načešće nas privlače ljudi koji imaju slično obrazovanje poput našeg, otkrili su danski istraživači koji svoju analizu temelje na bračnom stažu parova i duljinu formalnog obrazovanja oba partnera. Osim anonimnih pojedinaca, istu su računicu primijenili na holivudske supružnike i utvrdili su da je taj fenomen prisutan i u svijetu slavnih. Kao najbolji primjer navode Tom Cruisea i Katie Holmes koji su oboje završili srednju školu, Julianne Moore i njenog supruga, oboje fakultetski obrazovane ljude te Meryl Streep i supuga Donalda Grumerra, također visoko obrazovani. 

Sličan stupanj obrazovanja dobar je recept za uspješan brak iako ne nužno neophodan, smatraju psiholozi, a kao najbolji razlog tome navode zajedničke teme, interese i način razgovora koji se kroz obrazovanje usađuju u pojedinca. 

Danas su žene sve češće obrazovanije od muškarca, što nije bilo uobičajeno u prošlosti jer su muškarci imali više prilike za školovanje.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • angeIina 14.05.2011.

    mislim da tu nema toliko veze koja si stručna sprema,nego inteligencija i ambicije.... možda netko nađe drugačiji način da se ostvari umjesto faksa

  • orca 03.05.2011.

    Bože kakva idiotarija! Moj muž i ja nismo iste spreme, kao ni moja mama i moj tata - pa ipak se nekako uspijemo razumijeti....ja slovkam, on zapisuje - pa kasnije polagano pročita i shvati što od njega tražim. :-)

  • user_57334 03.05.2011.

    znam jako puno parova koji nemaju istu strucnu spremu pa funkcioniraju odlicno. ovo je istina cisto iz zadrtosti obitelji koja vrsi pritisak na kcer/sina. svjedocila sam i tome, na zalost. "sto ce ti on, pa on je samo pitur"..

Komentiraj...
Vidi sve komentare