To je to što me zanima!

Recept za finu piletinu pohanu u pećnici i domaći roštilj umak

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Ulje ne prska po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno, a samim time je i manje kalorično
Vidi originalni članak

Sastojci:

*šalica od 2,4 dl

  • 3/4 šalice panko mrvica (krušne mrvice u japanskom stilu koje se rade bez korice od kruha)
  • 2 žlice sezama
  • bjelanjak od jednog velikog jajeta
  • 1 žličica kineskog praha od pet začina (Chinese five-spice powder)
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 manji luk
  • 1/2 šalice kečapa
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 i 1/2 žličice jabučnog octa
  • 1 i 1/2 žličice Worcestershire umaka
  • 400 grama pilećih prsa narezanih kao na slici

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva Celzijusovih. Dok se ona grije, pripremite ostalo. U tavi na jakoj vatri pržite sezam i krušne mrvice, ne dulje od pet minuta (dok mrvice ne porumene). Tu mješavinu stavite u tanjur. 

U zdjeli pjenjačom umutite bjelanjak, pola žličice kineskog praha od pet začina i sol. Mutite dok ne dobijete pjenastu smjesu. Komade piletine umačite u smjesu od bjelanjka pa u mrvice sa sezamom i slažite ih na protvan. Pecite 13 do 15 minuta i nemojte ih preokretati.

MALE KULINARSKE TAJNE Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana 'kao duša'

Dok se to peče, u istoj tavi u kojoj ste pržili mrvice i sezam zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte luk i pirjajte ga dok ne omekša i malo porumeni.

Uklonite s vatre pa umiješajte kečap, šećer, ocat, Worcestershire umak i preostale pola žličice kineskog praha od pet začina. Umak stavite u posudicu i poslužite zajedno sa piletinom, prenosi countryliving.com.

Pohati u pećnici možete sve i svašta

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Ulje ne prska po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno, a samim time je i manje kalorično. Pohati možete i meso i povrće - namirnicu pripremite na uobičajen način, na primjer, tikvice uvaljajte u brašno, jaja i na kraju u mrvice. Pripremite odmah sve komade koje planirate pohati.

U međuvremenu upalite pećnicu na oko 180 do 200 stupnjeva, ovisno što pohate (mesu treba više vremena pa je temperatura malo niža dok povrću ne treba dugo). U protvan stavite malo ulja, tek toliko da dno bude premazano i stavite ga u vruću pećnicu. Držite kratko, samo da se ulje zagrije pa poslažite komade spremne za pohanje i premažite ih odozgo uljem.

RECEPT Polpete od janjetine s umakom od slanutka i maslinovog ulja

Još jedan recept: Klasična pohana piletina u pećnici

Izrežite pileća prsa na tanke šnicle pa ih pripremite kao za klasično pohanje u tavi - brašno, jaja, mrvice. Poslažite komade u prethodno malo nauljen protvan pa premažite uljem i s gornje strane (tako da cijeli komad bude nauljen). Stavite da se peče u pećnici oko pola sata (ovisno koliki su komadi) na oko 200 stupnjeva. Nakon 15 minuta okrenite piletinu na drugu stranu kako bi ravnomjerno porumenila.

Dodatni savjet: Ako pripremate pohane batke ili zabatke, tada ih pecite na malo laganijoj vatri dulje vrijeme kako bi se meso dobro ispeklo i oko kostiju. Kraće se pripremaju tanke pileće šnicle,  20-ak minuta.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Lady of the lake 30.09.2020.

    Isti recept samo puretina umjesto piletine i bude još bolje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare