Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Recept za finu piletinu pohanu u pećnici i domaći roštilj umak

Recept za finu piletinu pohanu u pećnici i domaći roštilj umak

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Ulje ne prska po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno, a samim time je i manje kalorično

VIDEO

Sastojci:

*šalica od 2,4 dl

  • 3/4 šalice panko mrvica (krušne mrvice u japanskom stilu koje se rade bez korice od kruha)
  • 2 žlice sezama
  • bjelanjak od jednog velikog jajeta
  • 1 žličica kineskog praha od pet začina (Chinese five-spice powder)
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 manji luk
  • 1/2 šalice kečapa
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 i 1/2 žličice jabučnog octa
  • 1 i 1/2 žličice Worcestershire umaka
  • 400 grama pilećih prsa narezanih kao na slici

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva Celzijusovih. Dok se ona grije, pripremite ostalo. U tavi na jakoj vatri pržite sezam i krušne mrvice, ne dulje od pet minuta (dok mrvice ne porumene). Tu mješavinu stavite u tanjur. 

U zdjeli pjenjačom umutite bjelanjak, pola žličice kineskog praha od pet začina i sol. Mutite dok ne dobijete pjenastu smjesu. Komade piletine umačite u smjesu od bjelanjka pa u mrvice sa sezamom i slažite ih na protvan. Pecite 13 do 15 minuta i nemojte ih preokretati.

Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana 'kao duša'
Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana 'kao duša'

Dok se to peče, u istoj tavi u kojoj ste pržili mrvice i sezam zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte luk i pirjajte ga dok ne omekša i malo porumeni.

Uklonite s vatre pa umiješajte kečap, šećer, ocat, Worcestershire umak i preostale pola žličice kineskog praha od pet začina. Umak stavite u posudicu i poslužite zajedno sa piletinom, prenosi countryliving.com.

Pohati u pećnici možete sve i svašta

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Ulje ne prska po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno, a samim time je i manje kalorično. Pohati možete i meso i povrće - namirnicu pripremite na uobičajen način, na primjer, tikvice uvaljajte u brašno, jaja i na kraju u mrvice. Pripremite odmah sve komade koje planirate pohati.

U međuvremenu upalite pećnicu na oko 180 do 200 stupnjeva, ovisno što pohate (mesu treba više vremena pa je temperatura malo niža dok povrću ne treba dugo). U protvan stavite malo ulja, tek toliko da dno bude premazano i stavite ga u vruću pećnicu. Držite kratko, samo da se ulje zagrije pa poslažite komade spremne za pohanje i premažite ih odozgo uljem.

Polpete od janjetine s umakom od slanutka i maslinovog ulja
Polpete od janjetine s umakom od slanutka i maslinovog ulja

Još jedan recept: Klasična pohana piletina u pećnici

Izrežite pileća prsa na tanke šnicle pa ih pripremite kao za klasično pohanje u tavi - brašno, jaja, mrvice. Poslažite komade u prethodno malo nauljen protvan pa premažite uljem i s gornje strane (tako da cijeli komad bude nauljen). Stavite da se peče u pećnici oko pola sata (ovisno koliki su komadi) na oko 200 stupnjeva. Nakon 15 minuta okrenite piletinu na drugu stranu kako bi ravnomjerno porumenila.

Dodatni savjet: Ako pripremate pohane batke ili zabatke, tada ih pecite na malo laganijoj vatri dulje vrijeme kako bi se meso dobro ispeklo i oko kostiju. Kraće se pripremaju tanke pileće šnicle,  20-ak minuta.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'