To je to što me zanima!

Recept za najbolju sarmu: Od pripreme do pravilnog motanja

Zadebljanja na korijenu lista kupusa najbolje je odrezati kako bi se sarma lakše zamotala, a mesa nikad ne smije biti previše u listu da se sarmica ne bi odmotala
Vidi originalni članak

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, glavica kiselog kupusa, 100 g slanine, glavica luka, češanj češnjak, 100 g riže, žličica mljevene paprike, dvije žličice soli, pola žlice mljevenog papra, suho meso s kostima ili 300 g suhih rebarca, 50 g brašna, ulje, koncentrat rajčice

Priprema: 

  • Na samom početku, odvojite listove kupusa i provjerite jesu li dobri za motanje. One, koji su se raspali, stavite sa strane i iskoristite kao podlogu.
  • Prelijte listove vrućom vodom i ostavite kratko da stoji kako bi kiseli kupus otpustio svoju kiselost. Ako želite da sarme budu nešto kiselije, nemojte ostaviti listove da stoje u vodi predugo. Dovoljno je svega par minuta. Izlijte vodu. 
  • Nasjeckajte luk, češnjak i slaninu na kockice.
  • Zadebljanja kupusovog lista podrežite. To se radi zato jer je tako lakše smotati sarmu.
  • Rižu stavite u zdjelicu i napunite je hladnom vodom. Prođite prstima kroz rižu kako bi se oprala. Ponovite postupak sve dok voda u kojoj ste prstima promiješali rižu nije čista. Potom ocijedite vodu.
  • Popirjajte luk na ulju, dodajte nasjeckani češnjak i potom mješavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i popaprili.

ISPLATI SE POKUŠATI Kako nasjeckati luk bez suza? Top deset jednostavnih trikova

  • U posudu s mesom stavite ispranu rižu, nasjeckanu slaninu i žličicu mljevene paprike te promiješajte. Slaninu ako želite također možete kratko popržiti s lukom.
  • Listove kupusa počnite puniti. List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan.
  • Uzmite mješavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba. Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso. Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa.
  • Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše. 
  • Lošije listove koje ste ostavili sa strane možete sada iskoristiti kao podlogu za sarmu. Poredajte ih po dnu posude, a ako želite možete ih narezati na rezance i na taj način obložiti dio lonca. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorjele.

ODUŠEVITE NEPCE Recepti za francusku i rusku salatu - fino za prste polizati

  • Posložite sarme, dodajte suho meso, a na vrh stavite još list do dva kiselog kupusa.
  • Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati.
  • Čim počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte dva sata. 
  • Na kraju dodajte zapršku. U tavi zagrijte veliku žlicu masti, dodajte punu žlicu brašna i miješajte na laganoj vatri. Potom dodajte mljevene paprike i malo vode te sve to zajedno uliti u lonac sa sarmom.
  • Po želji u zapršku možete dodati i koncentrat rajčice. Pustite da se sarma kuha još 10 minuta.  
Idi na 24sata

Komentari 20

  • Miške 06.01.2019.

    Meni je najbolja u restoranu KTC a sa pire krumpirom. U "finim " restoranima u Zagrebu, Okrugljaku , na Gubčevoj zvijezdi , (Tinča?) bila jako fina kao i bakalar. Tajkunizirali su ga i propao je. Kažu da tamo sada rade Kinezi i pripremaju meso od štakora sa jakim azijskim sosovima- fuj. Nekad se u Gradskom podrumu jela fina gušća jetra i Eingemachtec, u Lovačkom rogu svega. Danas- ništa od toga. I u gastronomiji postali smo kolonija. Svuda smrde brza hrana i ćevapi ( koji nisu oni pravi).

  • 01.01.2019.

    Ne radim ovako sarme. Naravno, svak ima svoj način.

  • komentator__Luka 01.01.2019.

    kod mene ovako......600 grama mljevene svinjetine, jedna veća glavica kupusa od 2 like, kod mene je bilo jedna veća i jedna manja i sve skupa 3 kile zelja, malo previše al nema veze, nisam htio bacati......uglavnom, u 600 grama mesa 180 grama riže arborio stavljam, koju malo isperem sa jednom vodom, fant za sarmu, u lonac prvo po dnu narezao zelje koje nije za motanje mesa, zatim sarme na to i na to još sloj narezanog zelja na trake, to se začini sa malo soli, papar u zrnu i par listova lovora, kad se dovoljno skuha dodam 500 grama slanine hamburgera, nakon 15 minuta zapršku, ne previše crvene paprike, samo da bude lagano boja, to se još 10 minuta kuha, gustoća po želji, s tim da je bolje rjeđe jer svaki put kasnije kad se jede je sve više gusto..............dakle se stavljam nikakve rajčice, luk, češnjak itd., ne kažem da nebi valjalo, al ne radimo tako kod mene

Komentiraj...
Vidi sve komentare