Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Recept za najbolju sarmu: Od pripreme do pravilnog motanja

Zadebljanja na korijenu lista kupusa najbolje je odrezati kako bi se sarma lakše zamotala, a mesa nikad ne smije biti previše u listu da se sarmica ne bi odmotala

20 komentara

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, glavica kiselog kupusa, 100 g slanine, glavica luka, češanj češnjak, 100 g riže, žličica mljevene paprike, dvije žličice soli, pola žlice mljevenog papra, suho meso s kostima ili 300 g suhih rebarca, 50 g brašna, ulje, koncentrat rajčice

Stuffed cabbage rolls with rice and meat | Autor: Photos by Elena Grigarchuk Foto: Photos by Elena Grigarchuk

Priprema: 

  • Na samom početku, odvojite listove kupusa i provjerite jesu li dobri za motanje. One, koji su se raspali, stavite sa strane i iskoristite kao podlogu.
  • Prelijte listove vrućom vodom i ostavite kratko da stoji kako bi kiseli kupus otpustio svoju kiselost. Ako želite da sarme budu nešto kiselije, nemojte ostaviti listove da stoje u vodi predugo. Dovoljno je svega par minuta. Izlijte vodu. 
  • Nasjeckajte luk, češnjak i slaninu na kockice.
  • Zadebljanja kupusovog lista podrežite. To se radi zato jer je tako lakše smotati sarmu.
  • Rižu stavite u zdjelicu i napunite je hladnom vodom. Prođite prstima kroz rižu kako bi se oprala. Ponovite postupak sve dok voda u kojoj ste prstima promiješali rižu nije čista. Potom ocijedite vodu.
  • Popirjajte luk na ulju, dodajte nasjeckani češnjak i potom mješavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i popaprili.
ISPLATI SE POKUŠATI Kako nasjeckati luk bez suza? Top deset jednostavnih trikova
  • U posudu s mesom stavite ispranu rižu, nasjeckanu slaninu i žličicu mljevene paprike te promiješajte. Slaninu ako želite također možete kratko popržiti s lukom.
  • Listove kupusa počnite puniti. List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan.
  • Uzmite mješavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba. Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso. Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa.
  • Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše. 
  • Lošije listove koje ste ostavili sa strane možete sada iskoristiti kao podlogu za sarmu. Poredajte ih po dnu posude, a ako želite možete ih narezati na rezance i na taj način obložiti dio lonca. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorjele.
ODUŠEVITE NEPCE Recepti za francusku i rusku salatu - fino za prste polizati
  • Posložite sarme, dodajte suho meso, a na vrh stavite još list do dva kiselog kupusa.
  • Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati.
  • Čim počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte dva sata. 
  • Na kraju dodajte zapršku. U tavi zagrijte veliku žlicu masti, dodajte punu žlicu brašna i miješajte na laganoj vatri. Potom dodajte mljevene paprike i malo vode te sve to zajedno uliti u lonac sa sarmom.
  • Po želji u zapršku možete dodati i koncentrat rajčice. Pustite da se sarma kuha još 10 minuta.  
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message