To je to što me zanima!

Recepti za 3 vrste blagdanskih kolača koje možete već sada napraviti pa smrznuti do Božića

Isprobajte ova tri odlična recepta božićnih slastica, i već sada na vrijeme pripremite ukusne deserte kojima ćete oduševiti sve okupljene na blagdanskim druženjima
Vidi originalni članak

Blagdane dočekajte spremni uz ove božićne recepte za kolače koje možete pripremiti ranije i zamrznuti. Ovi deserti su savršeni za obiteljska druženja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Božićni kolač

Ispecite ovu svečanu voćnu tortu uoči Božića, a kako biste pojačali okus i održali vlažnost koristite rum, rakiju ili viski.

RECEPT DANA Brzi mrvičasti kolač od šljiva

Sastojci: 1 kg miješanog suhog voća (grožđice, ribizl, višnje, brusnice, suhe šljive, smokve), korica i sok 1 naranče, korica i sok 1 limuna, 150 ml rakije, šerija, viskija ili ruma, 250 g maslaca, omekšalog, 200 g smeđeg šećera, 175 g glatkog brašna, 100 g mljevenih badema, pola žličice praška za pecivo, 2 žličice miješanih začina, 1 žličica mljevenog cimeta, 1/4 žličice mljevenog klinčića, 100 g badema u listićima, 4 velika jaja, 1 žličica ekstrakta vanilije.

Priprema: Stavite 1 kg miješanog suhog voća, koricu i sok naranče i limuna, 150 ml rakije ili drugog alkohola, 250 g omekšalog maslaca i 200 g svijetlog, mekanog smeđeg šećera u veliku tavu postavljenu na srednje jaku vatru. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte 5 minuta. Prebacite voćnu smjesu u veliku zdjelu i ostavite da se ohladi 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Obložite duboki kalup za torte od 20 cm s dvostrukim slojem papira za pečenje. U voćnu smjesu dodajte 175 g glatkog brašna, 100 g mljevenih badema, pola žličice praška za pecivo, 2 žličice miješanih začina, 1 žličicu mljevenog cimeta, 1/4 žličice mljevenog klinčića, 100 g badema u listićima, 4 velika jaja i 1 žličicu ekstrakta vanilije i dobro promiješajte.

Stavite u pripremljeni lim, poravnajte vrh lopaticom i pecite u sredini pećnice oko 2 sata. Nakon 2 sata zabodite čačkalicu u sredinu kolača da provjerite je li gotov. Ako je potrebno, vratite kolač u pećnicu na još 10 minuta zatim ponovno provjerite i nastavite peći, provjeravajući svakih 10 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suha. Izvadite kolač iz pećnice, izbušite ga štapićem i dodajte 2 žlice odabranog alkohola. Ostavite da se potpuno ohladi. Kolač spremite u kalup za torte i zamrznite ga. Izvadite tortu tri dana prije posluživanja, podlijevajte sa 1-2 žlice alkohola svaki dan, potom napravite pauzu od jednog dana i za kraj stavite glazuru te servirajte. 

Čokoladni voćni kolač

Ako netko u obitelji nije oduševljen tradicionalnim voćnim kolačima, ovo bi mogao biti kompromis koji ste tražili.

Sastojci: 200 g maslaca, 200 g smeđeg šećera, 100 g crne čokolade izlomljene na komadiće, 75 ml rakije, 1 žličica ekstrakta vanilije, 250 g grožđica, 250 g ribiza, 100 g suhih brusnica, 100 g suhih višanja, 100 g korice limuna ili naranče, 200 g brašna, 100 g mljevenih badema, 3 žlice kakaa, 1 žličica miješanih začina, 3 jaja umućena vilicom.

Priprema: Stavite maslac, šećer, čokoladu, rakiju, vaniliju i suho voće u veliki lonac. Lagano zagrijte uz povremeno miješanje dok se sve ne otopi. Maknite s vatre. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Duboki kalup za torte, okrugli 20 cm, ili 18 cm kvadratni, obložite duplim slojem papira za pečenje. Pomiješajte brašno, bademe, kakao i začine. U lagano ohlađenu čokoladnu smjesu u loncu umiješajte jaja, a zatim smjesu od brašna. Stavite u pripremljeni lim i pecite 1 30 do 1 sat 45 minuta ili dok čačkalica zabodena unutra ne izađe čista. Ohladite u limu, a zatim ukrasite. Torta se može čuvati 2 mjeseca u hermetički zatvorenoj posudi.

PREDOBAR RECEPT Poslastica gotova za 10 minuta - ne peče se i ne sadrži brašno

Božićne kuglice

Ove domaće božićne kuglice također možete pospremiti i u lijepu kutiju te ih pokloniti najmilijima. 

Sastojci: 150 g nasjeckane crne čokolade, 150 g nasjeckane mliječne čokolade, 150 ml slatkog vrhnja, 50 g maslaca, za premaz: kakao prah, posip po želji, glazura po želji, šećer u prahu, sjeckani orašasti plodovi, ulje za oblikovanje kuglica

Priprema: U zdjelu stavite tamnu i mliječnu čokoladu, a zatim u šerpu stavite vrhnje i maslac i zakuhajte. Vruće vrhnje prelijte preko čokolade i miješajte dok se ne otopi. Ostavite da se ohladi, pa stavite u frižider otprilike 7 sati. Premaze koje ćete koristiti stavite u posebne zdjelice. Da biste oblikovali kuglice, lagano utrljajte ruke uljem i kotrljajte žličice mješavine među dlanovima. Nježno uvaljajte kuglice u zdjelu sa željenim premazima, dok se ne ujednače, zatim stavite u kutiju i ohladite. Čuvajte u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi tri dana ili zamrznite do mjesec dana. Odledite ih u hladnjaku preko noći, donosi bbcgoodfood.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Oksimoron_1 11.12.2023.

    Na koliko stupnjeva peći prvi i drugi kolač??

  • NijeRuža 05.12.2023.

    Odgovor kafiru i njegovoj vojsci šejtana: ovaj džin je čistiji od te duše što si mi je poslao! Džin se bar pokajo za svoje grijehe i postao Musliman, tako da ti ga sigurno neću vratiti, a ova crna duša što si mi ju poslao se ne kaje i nije Musliman!

  • Zaza_ 05.12.2023.

    Dobra ideja. Za Badnjak radim skraceno, kad dođem doma samo izvadim iz škrinje😇

Komentiraj...
Vidi sve komentare