Obavijesti

Lifestyle

Komentari 148

Znate li što znači kratica C+M+B na naljepnici za blagoslov kuće i kako se pripremiti za blagoslov?

Znate li što znači kratica C+M+B na naljepnici za blagoslov kuće i kako se pripremiti za blagoslov?

Blagoslov kuća obično počinje na Štefanje i traje do Sveta tri kralja, no mnoge obitelji još se pripremaju za dolazak svećenika. Običaj je da ga dočekaju svi ukućani i da zajedno mole

VIDEO

Tradicionalni običa blagoslova kuća obično kreće od Štefanja i traje do Sveta tri kralja, pa se u nekim domovima diljem Hrvatske još pripremaju za doček svećenika. Kad blagoslov završi, svećenici ostave naljepnicu sa sličicom i godinom blagoslova, na kojoj je i kratica: C+M+B.

POGLEDAJTE VIDEO: U Šibeniku svećenik lani blagoslovio i kućne ljubimce 

Pokretanje videa...

Blagoslov kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika u Šibeniku 05:16

No, znate li što ta slova zapravo znače? 

Prema jednom tumačenju ova tri slova (u našoj verziji: G+M+B), označavaju imena triju kraljeva: Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara, no to nije jedino tumačenje, piše Bitno.net. Ova tri slova zapravo su akronim latinske blagoslovne rečenice: C = Christus, M = mansionem, B = benedicat, što u prijevodu znači: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom!

Evo što je, osim toga, još važno znati o blagoslovu kuća:  

Naziv: Dok je nekada naglasak bio na blagoslovu kuće (prostora), današnji obrednik govori o “godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima”. Ova promjena proizlazi iz želje da se izbjegne magijski prizvuk blagoslova i naglasi važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji i u prvi plan stavi njihovo zajedništvo i poziv na svetost života. Blagoslov samog prostora time, naravno, nije izostavljen, ali je stavljen u drugi plan.

Trajanje: U našim krajevima blagoslov obitelji i njihovih domova započinje uglavnom na blagdan sv. Stjepana i traje do kraja božićnog vremena tj. do nedjelje krštenja Gospodinova. Iznimka su, naravno, veće župe u kojima župnik tijekom božićnoga vremena ne stigne pohoditi sve obitelji, pa blagoslov zna potrajati i duže. U posebnim prilikama blagoslov je moguće organizirati i tijekom godine.

ANKETA Počeo blagoslov kuća, koliko ćete eura dati svećeniku?
ANKETA Počeo blagoslov kuća, koliko ćete eura dati svećeniku?

Misao: Blagoslov obitelji i njihovih domova kršćanski je čin u kojemu se moli i zaziva Božji blagoslov za sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru. Po blagoslovnoj molitvi “zaziva se Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti.” Djelotvornost blagoslova ovisi o vjeri i otvorenosti svih članova Isusu Kristu koji uvijek poziva da svoj život provodimo u njegovu Duhu.

Kako se pripremiti za blagoslov? Na prvome mjestu treba naglasiti kako je dobro da svi članovi obitelji budu na okupu i kao prava “Crkva u malom” zajedničkom molitvom posvjedoče i obnove svoju vjeru. Osim ove temeljne pretpostavke, dobro je spomenuti kako bi se na obiteljskom stolu trebali naći Sveto pismo (barem Novi zavjet), blagoslovljena voda, svijeća i raspelo.

Novčani dar: Vrijeme blagoslova vrlo često je i vrijeme rasprava i prijepora oko novca koji bi trebalo dati svećeniku. No, važno je zapamtiti da to zapravo nije važno te da svatko daje koliko može i od srca. Ovaj novčani dar nije uvjet za primanje blagoslova doma i obitelji. Blagoslov kuća ne vrši se zbog novaca, niti da bi se skupio novac, nego se ta praksa ustalila s obzirom na to da je na taj način najlakše izvršiti svoju vjerničku obvezu doprinosa za svoju župnu crkvenu zajednicu (peta crkvena zapovijed), piše portal Bitno.net, a prenosi Večernji list. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje