To je to što me zanima!

Recite 'NE' smeću: Nove stvari kupujte samo kad su potrebne

Život bez otpada je kad u godinu dana stvorite smeće koje stane u jednu staklenku. Rasipnost i konzumerizam doveli su do ekološke katastrofe - smeće je postalo neizostavan dio života
Vidi originalni članak

Imamo svjetsku epidemiju smeća, a prosječni Amerikanac dnevno baci oko 4,5 kilograma smeća dok odlagališta diljem SAD-a drže 254 milijuna tona otpada. 

Svatko treba početi uzimati odgovornost za svoj otpad što će se pozitivno odraziti na očuvanje zemlje, kaže Shia Su, autorica knjige 'Zero Waste: Simple Life Hacks to Drastically Reduce Your Trash'. Rješenje je nulti otpad. 

POGLEDAJTE VIDEO (Zdravko Delač reciklira od 2006. godine):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Godišnji otpad koji stvorim a koji se ne može reciklirati stane u jednu staklenku. Treba uložiti minimalno truda - savjetuje autorica.

Nekad nije bilo plastike ili tetrapaka. Sendviči su se zamotavali u kuhinjske krpe, a sredstva za čišćenje bili su limun i ocat. Život s nula otpada usporediv je s onim od prije nekoliko desetljeća. 

- Konzumerizam i rasipnost doveli su nas do ekološke katastrofe. I to se mora mijenjati - kaže autorica.

Smeće je postalo neizostavan dio naše svakodnevice i više mu ne pridajemo pozornost. 

PODIGNIMO SVIJEST Pazite što bacate u odvod: Ovo će ga začepiti i oštetiti okolinu

- Bacamo prazne boce od šampona u smeće, plastične posude, boce, hranu i ostalo. Kad napunimo vreću, nosimo je u kontejner i tu nestaje iz vida bez razmišljanja - tvrdi.

Znamo da se oceani utapaju u plastici i da smeće remeti cijeli hranidbeni lanac i svu hranu na našem tanjuru, ali iz nekog razloga nijedna od tih spoznaja nije nam u prvom planu kad kupujemo i bacamo. 

Kad počnete život s nula otpada, bit ćete zdraviji. Prerađenu hranu zamijenit ćete prirodnom i svježom, a za zdravlje je to puno bolja opcija. 

SPAS ZA NAŠ PLANET Savjeti kako količinu otpada u kućanstvu svesti na minimum

- Uštedjet ćete novac. Domaća hrana na tržnicama je možda skuplja, ali moji ukupni mjesečni izdaci manji su nego prije života bez otpada. Konzumiram manje, kupujem samo ono što mi treba, i to samo kako bih nešto zamijenila - napominje te dodaje kako joj je na prvome mjestu kvaliteta, a ne kvantiteta. 

Umjesto predmeta za jednokratnu uporabu, kupujte one za višestruku. To mogu biti staklene boce za vodu, silikonske šalice za kavu, slamke od nehrđajućeg čelika i posude za hranu. Proizvodi za jednokratnu uporabu poput papirnatih ručnika, maramica, plastičnih boca dizajnirani su za bacanje pa stalno i iznova kupujemo novo.

- Natočite vodu iz slavine i recite ‘ne’ svakodnevnom kupovanju flaširane vode. Dobro skladištite hranu kako bi dulje trajala i ne kupujte ono što ne možete pojesti. Iz doma izbacite sve ono što vam ne treba. Donirajte ili reciklirajte. Prije kupnje novih stvari razmislite dvaput. Probajte reciklirati što manje jer i on troši energiju. Skuhajte si ručak kod kuće i izbjegavajte jesti vani. Na tržištu pronađite alternative kojima ćete zamijeniti neophodne stvari poput četkice za zube, kozmetike ili toaletnog papira koji ne dolazi u plastici - savjetuje autorica. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 11.09.2019.

    neće se ništa puno promijeniti

  • volim sunce 11.09.2019.

    Pa kakve su nam mirovine,novi umirovljenici u hr to moraju primjenjivati silom prilika. Oni s najboljih 10 g i bez penalizavije zasad ne moraju razbijati glave oko ušteda. Svako zlo za neko dobro

  • Car Mrgud Vazdacenzurirani 11.09.2019.

    Najveći zagađivači u rvackoj, a i gotovo u cijelom svijetu (osim u skandinavskim i još nekim eu državicama) jest političarska banda... ova naša npr. kroz rvacke šume vrši najveću devastaciju šuma u povijesti... uvozi zagađeno smeće dok naša polja zjape prazna...prodaju pitku vodu strancima nama iza leđa, a koji će za crpljenje iste dovesti (i dovode) mehanizaciju koja zagađuje okoliš toliko da će rvacke pitke vode postati gorivo jače i od kerozina....tisuće novih odijela političarskoj bandi svake godine, novi mobovi, laptopi, obnavljanje voznog parka vozilima koja troše po 30 litri na 10 km tajođer doprinosi zagađenju... nema većeg zagađenja nego li je to političarska banda koja ne želi prihvatiti činjenicu da nam je Majka Zemlja data na korištenje, a ne njima u vlasništvo... Jedina je šteta što ćemo takav odnos prema njoj platiti i mi, obični ljudi koji je najviše i cijenimo, a ne samo oni koji je najviše zatiru...

Komentiraj...
Vidi sve komentare