To je to što me zanima!

Redatelj izradio 'Mali Zagreb': Pogledajte dolje, tamo je pravi mali svemir koji zaboravljamo

Filip Filković je filmski redatelj, fotograf i umjetnik. Nizom foto-minijatura koje je nazvao "Mali Zagreb" želi podsjetiti ljude na male stvari koje čine sreću, a koje često ne primjećujemo
Vidi originalni članak

Radovima "Mali Zagreb" zapravo želim skrenuti pozornost na 'male stvari', ono što nikada ne primjećujemo oko nas. Cvijet koji raste doslovno iz ruba zgrade, neke male ljepote tih rubnika i početaka zgrada, razni nogostupi i ta minijaturna arhitektura koja izgleda poput malog kvarta unutar velikog. Cilj projekta je probuditi maštu.

Tim je riječima priču o foto-minijaturama započeo redatelj Filip Filković - Philatz, fotograf, filmaš  i umjetnik kojega je pandemija potakla da izradi male distrakcije od stvarnosti koje bi služile kao podsjetnici kako treba gledati oko sebe i ne prestati se diviti malim stvarima.

MLADI KREATIVAC Od starih guma radi jedinstvene krevetiće za pse i mačke lutalice

- Ljudi zapravo žive u zgradama, kućama, ali nikada ne gledaju te temelje, ono što je negdje dolje. I od tu sam krenuo zapravo raditi cijeli sistem tih malih nastambi koje se nalaze ili uz zgrade ili negdje u blizini. Najčešće je to nalik prozora i vrata onima kakve se nalaze na zgradi koja je iza tog rubnika. Tu zapravo igra počinje i zanimljivo mi je poigravati se tim vizualima koji daju neku drugu perspektivu grada - govori.

Bitno je naglasiti kako se ovdje radi o fotomanipulaciji, obrađene fotografije Filip pretvara u minijaturne kvartove. Napravio ih je, kaže, poprilično puno i namjerava ih periodično objavljivati. 

- Oduševila me nedavno ona priča s malim vrtom koji je bio sređen unutar jednog ograđenog prostora, koji su zatim maknuli jer se ne uklapa u "krajobraz". No, što ako se više takvih stvari napravi, ali uređeno, dogovoreno, da malo podigne grad i njegovu atmosferu - pita se redatelj.

'IDEMO NA SUD' Posadili mini vrt u Zagrebu, pa im stigla novčana kazna: 'Ovo je sramota, nećemo to platiti'

Hobijem smatra "dekodiranje stvarnosti". U prošlosti se time bavio kroz projekt "Kunstterrorist Organisation", sada to radi uglavnom na Instagramu i Facebooku kroz format storyja koji istekne nakon 24 sata.

Filip je primarno filmski redatelj i ima filmsku produkciju. Režira i igrane filmove, njegov je  kratki film "Posljednji Bunar" osvojio 24 nagrade diljem svijeta, a trenutno radi na dugometražnom igranom filmu "Veliki Medvjed". Njegov dokumentarni film "Zastava" čeka premijeru iduće godine. 

NA SMEĆU, ZIDOVIMA... Neobični likovi zaposjeli Zagreb
Pitali smo ga na koji je način pandemija utjecala na njega i njegov rad i imaju li minijature s tim veze?

- Na neki način, da, radovi imaju veze s ovim što nas okružuje. Stvarno mislim da ispod ovog našeg materijalnog svijeta, koji shvaćamo toliko ozbiljno, postoji jedan čitavi univerzum stvari koje mi ne vidimo i na koje ne obraćamo pozornost. Kako bi rekli "wake up and smell the roses" - da, vrijeme je da malo osvijestimo neke druge vrijednosti - zaključuje Filip. 

POGLEDAJTE DRUGU EPIZODU PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA ‘PILAJ PO SVOM’:

Idi na 24sata

Komentari 5

  • truckjimy 15.12.2020.

    Samo nemoj gradonacelnika pustit jer je odmah gotov

  • ping-pong 15.12.2020.

    Takvim fotografijama se bavi moj prijatelj. Iskoristava stare zgrade, more, mostove, sume...Fotografije su fascinantne.

  • Vito1 15.12.2020.

    No, što ako se više takvih stvari napravi, ali uređeno, dogovoreno, da malo podigne grad i njegovu atmosferu - pita se redatelj. ---- Odgovor će ti doći u vidu kazne komunalnog redara roberta petrovića. U Zagrebu je zabranjeno raditi ilo što što povisuje pozitivnu atmosferu Grada, a nije odobreno od kradeze -ovaca i "gradonačelnika".

Komentiraj...
Vidi sve komentare