To je to što me zanima!

'Rodila sam sina, liječnici su ga vratili u mene pa ću opet roditi'

Liječnici su popravili defekt na bebinoj kralježnici najbolje što su mogli. Potom su me zatvorili tako da sam i dalje trudna, ispričala je ova djevojka iz SAD-a i dodala kako se i ona i beba dobro oporavljaju
Vidi originalni članak

Jaiden Ashlea (23), vlogerica iz SAD-a koja se bavi modom, ljepotom i stilom života, je u 19. tjednu trudnoće saznala da njezin nerođeni sin ima spina bifidu (defekt neuralne cijevi ili rascjep kralježnice). Liječnici su, kaže, najprije njoj i njezinom zaručniku rekli: 'Nema puno nade'. 

POGLEDAJTE VIDEO Dječak koji ne hoda zbog spina bifide, ali to ne umanjuje njegovu sreću:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nisu to mogli prihvatiti pa su potražili drugo mišljenje. Pronašli su tim liječnika u Orlandu specijaliziranih za otvorenu fetalnu kirurgiju, odnosno operiranje beba prije nego što su spremne za rođenje.

SPINA BIFIDA Operirali bebu još u maternici da može prohodati kad odraste

Liječnici su rezom na trbuhu (kao da rade carski rez) došli do bebe, napravili na njoj potreban kirurški zahvat i zatvorili rez kako bi se dijete nastavilo razvijati narednih 11 tjedana u trbuhu majke.  

Jaiden se dobro oporavlja, a zahvat je, kaže, srećom dobro prošao.

- Rodila sam svoje dijete, vratili su ga i 11 tjedana kasnije će se ponovno roditi - rekla je u videu snimljenom u bolničkom krevetu koji je objavila na TikToku i pojasnila da nije doslovce rodila dijete, već su joj liječnici razrezali trbuh kako bi mogli doći do bebe.

@jaiden.ashlea Reply to @alexxhailey open fetal surgery explained ♥️ sorry i look so rough I’m still on the hospital! #openfetalsurgery #spinabifida #fetalsurgery #LENOVOJUSTBEYOU ♬ original sound - Jaiden Ashlea

- U osnovi su me otvorili carskim rezom, popravili defekt na bebinoj kralježnici najbolje što su mogli. Potom su me zatvorili tako da sam i dalje trudna. Uobičajena je pojava kontrakcija kod takvog zahvata i šanse za prijevremeni porod su veće tako da me liječnici i dalje pomno prate - pojasnila je. 

Netko ju je na TikToku pitao 'kako je beba uspjela preživjeti bez amnionske tekućine', a Jaiden je objasnila kako su je liječnici na kraju zahvata napunili fiziološkom otopinom, prenosi Mirror.

'Uzrok spina bifide nije poznat'

- Spina bifida je poremećeno zatvaranje kralježničnog kanala. Premda uzrok nije poznat, opasnost povećava niska razina folata u trudnoći. Neki slučajevi su bez simptoma, a drugi uzrokuju teške neurološke poremećaje ispod defekta. Otvorena spina bifida se može dijagnosticirati prenatalno pomoću ultrazvuka ili na nju ukazuju povišene razine α–fetoproteina u serumu majke i plodovoj vodi - objašnjavaju u Udruzi Genom, organizaciji koja okuplja roditelje djece s rijetkim bolestima i genetskim poremećajima.


Postoje, napominju u Udruzi, tri glavna oblika ovog poremećaja:

  • 'Spina bifida okulta - skriveni rascjep kralješnice najčešći je i najblaži oblik u kojem ne postoji koštani dio, no ovojnice uredno zaštićuju kralješničku moždinu i uredno su prekrivene kožom.
  • Mielocele je oblik u kojem kroz koštani defekt izlazi ovojnica kralješnične moždine.
  • Mielomeningocela je najteži oblik gdje uz ovojnicu izlazi i kralješnična moždina. Katkad postoji i nedostatak kože na tom dijelu te na ovojnici postoji rascjep iz kojeg istječe likvor'.

SPINA BIFIDA Liječnici joj 10 puta predlagali abortus, danas ima zdravu kćer

- Nakon rođenja se promjena tipično uočava na leđima. Liječenje je najčešće operativno. U najtežem obliku nužno je neposredno nakon rođenja zatvoriti ovojnice operativnim zahvatom kako bi se spriječio prodor bakterija te posljedična upala leđne moždine, moždanih ovojnica i mozga. Bez žurnog kirurškog liječenja, neurološko oštećenje može napredovati - dodali su.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • 20.05.2022.

    Molim ??????

  • kadćekraj 19.05.2022.

    Naši ginekolozi to nisu učili na Katoličkobogoslovno medicinskom fakultetu.Ta grana kirurgije kod nas ne postoji.Vjerojatno Kekec i Mojca su čuli za to.

  • 18.05.2022.

    @BabaYaga Ti se razmeš u to. Jel' to moguće napraviti?

Komentiraj...
Vidi sve komentare