Lifestyle

Komentari 2

Operirali bebu još u maternici da može prohodati kad odraste

Operirali bebu još u maternici da može prohodati kad odraste

U 20-om tjednu trudnoće potvrđena je dijagnoza spine bifide kad se kralježnica još u maternici ne razvije pravilno, a liječnici iz Beligije su izveli eksperimentalnu operaciju

Joanne Crellin (37) je bila šokirana kad je čula da dijete koje čeka, četvrto po redu, ima jednu od najtežih defekata neuralne cijevi, zbog kojeg možda nikad neće moći hodati, a obično znači i kraći životni vijek. Tužne vijesti je čula na redovnom skeniranju u 20-om tjednu trudnoće.

Sin kojeg je već tada nazvala Blay imao je ključne živce potpuno izložene, što uzrokuje nepovratnu štetu prije samog rođenja, poput doživotne paralize. 

Osim toga, zabrinutoj su majci liječnici rekli kako Blay ima tekućinu u mozgu, jedan od simptoma spine bifide, što može rezultirati oštećenjem mozga, piše Daily Mail

Pristala je na kompleksnu operaciju kad je bila u 26-om tjednu trudnoće, no iz Velike Britanije je morala ići u Belgiju zbog dugog čekanja na termin operacije.

'Pružila sam mu šansu za borbu'

Kirurzi su uspjeli zatvoriti rupu u kralježnici tako da su zarezali maternicu i direktno operirali, a time su, vjeruju, spriječili daljnja oštećenja živaca.

Blay je rođen dva mjeseca kasnije carskim rezom, a liječnici još ne znaju koji će konačni efekt operacije biti, premda su optimistični.

Joanne, koja je inače osobna fitness trenerica, sretna je što je svom dječaku povećala šanse za borbu, iako je ishod nejasan.

- Kad mu dodirnem stopala, ona se ne miču, jasno je kako nema osjeta u njima. Vjerojatno neće imati potpun osjet, no možda će imati još jednu operaciju kojom će se povećati provodljivost živaca - rekla je.

Blay je jedna od 1000 beba koje se svake godine rode sa spinom bifidom u Velikoj Britaniji. Dok većina roditelja s uzbuđenjem čeka pregled u 20-om tjednu trudnoću kako bi dobili potvrdu spola, za ove roditelje to je trenutak u kojem trudnoća postaje neizmjeran stres i briga oko zdravlja bebe.

Nije poznato što uzrokuje spinu bifidu, no jasno je kako nedostatak folne kiseline u ranim stadijima trudnoće povećava rizik njenog nastanka. U većini slučajeva operacija se obavlja nakon rođenja djeteta, kad je neurološka šteta već napravljena. 

Bez žurnog kirurškog liječenja, neurološko oštećenje može napredovati. Liječenje zahtijeva zajednički napor specijalista iz nekoliko područja; početne procjene neurokirurga, urologa, ortopeda, pedijatra i socijalnog radnika su vrlo važne. Važno je procijeniti vrstu, rasprostranjenost i opseg promjene; zdravstveno stanje djeteta i pridružene anomalije. Prije zahvata bi razgovorom s obitelji trebalo potvrditi njihovo stanje, želje i financije, u što je uključena i dostupnost trajne njege.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci