To je to što me zanima!

Sa 86 godina postala vlasnica restorana gdje svaki dan radi tjesteninu na starinski način

Pasta Bar 'Nonna Dora' u New Yorku nudi vrhunske varijacije klasičnih talijanskih jela uz koje je vlasnica odrastala kuhajući u Puglii u Italiji. Iako ima 86 godina šest dana u tjednu radi tjesteninu što ju jako veseli
Vidi originalni članak

Šest dana u tjednu, Addolorata 'Dora' Marzovilla prošeće kratku udaljenost od svojeg stana na Manhattanu u Midtown Eastu do svog novootvorenog istoimenog restorana, Nonna Dora's Pasta Bar. 

POGLEDAJTE VIDEO: Proizvodnja tjestenine s batatom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pet sati dnevno Addolorata priprema svježu tjesteninu koristeći recepte i tehnike koje je prvi put naučila prije 78 godina.

Sa 86 godina, Addolorata je prvi put vlasnica restorana. 

- Jako sam sretna! Addolorata je rekla Travel + Leisure magazinu dok potezom noža pravi svoj prepoznatljivi orecchiette

- Moje ime je na vratima - sretno dodaje.

Pasta Bar 'Nonna Dora' nudi vrhunske varijacije klasičnih jela uz koje je Addolorata odrastala kuhajući u Puglii u Italiji. 

Dnevno radi devetnaest vrsta svježe tjestenine, uključujući orecchiette u ragu od zeca, cavatelli s brokulom i cappelletti punjene teletinom i poslužene u juhi.

Restoran nudi i moderan koktel meni s Negronisom i tiki pića u talijanskom stilu. Poprilična vinska karta uključuje ponudu iz Montefilia (između ostalih), vinarije južno od Firence u kojoj je Nicola, Marzovillin sin, operativni partner. 

Ovaj mali restoran ima ukupno 28 sjedećih mjesta (šest visokih stolova plus šank), s dodatnom ostakljenom prostorijom za veće zabave i događaje poput tečajeva pravljenja tjestenine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nonna Dora (@nonna.dora)

Marzovillin put od Puglie do osmogodišnjaka ugostitelja započeo je početkom 1970-ih, kada je užetom zavezala daske za motanje tjestenine na vrh svojih kofera i preselila se u New York.

Jedna od tih ploča visi na zidu restorana pored slika mlade Marzoville u Italiji.

OD PIRA, BATATA, HELJDE... Alternativne tjestenine sve su popularnije, a stručnjaci kažu da su nutritivno puno zdravije

Nakon što se doselila, do svojih ranih 50-ih je radila je kao krojačica, a nakon toga u restoranu svojeg sina Nicole.

Gotovo 30 godina kasnije, 2014., pojavila se na cijenjenom YouTube kanalu 'Pasta Grannies'. I od tada ljudi traže njezin recept za orecchiette.

KAKO JE OSVOJILA SVIJET Bogata povijest tjestenine: Neki su je ostavljali i u oporukama

Kada je Nicola u veljači zatvorio svoj restoran kako bi mogao provoditi  više vremena u Italiji, morao je 'smisliti što učiniti s majkom koja nije bila voljna ostati kod kuće'.

- Dakle, zamijenili smo uloge. Radila je za mene 32 godine, a sad ja radim za nju. Pomogao sam oko koncepta, ali ovo je njezin restoran - objasnio je Nicola.

- Volim raditi i volim praviti tjesteninu - kaže ona i dodaje da 'tijekom pandemije nije bila sretna što je morala biti kod kuće i da joj je drago što se vratila'. 

KAŽE LEGENDA Tjestenina nije iz Italije, već ju je Marko Polo donio iz - Kine?

POGLEDAJTE VIDEO: LUKSUZ U ŠESTINAMA OD 1.950.000

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Nap* 30.04.2022.

    Svaka cast drzi do tradicije👍

  • bombonijera 30.04.2022.

    Sve bi ona mogla napraviti paste za sve goste u restoranu,to je samo reklama

  • Piver 30.04.2022.

    Talijanima je najlakše otvorit restoran jer se Amerikanci željni talijanske hrane. čim spomenes ameru da je nešto od hrane talijansko to odma dobije na kvaliteti pa makar i da nevalja 😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare