Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Sa 86 godina postala vlasnica restorana gdje svaki dan radi tjesteninu na starinski način

Sa 86 godina postala vlasnica restorana gdje svaki dan radi tjesteninu na starinski način

Pasta Bar 'Nonna Dora' u New Yorku nudi vrhunske varijacije klasičnih talijanskih jela uz koje je vlasnica odrastala kuhajući u Puglii u Italiji. Iako ima 86 godina šest dana u tjednu radi tjesteninu što ju jako veseli

Šest dana u tjednu, Addolorata 'Dora' Marzovilla prošeće kratku udaljenost od svojeg stana na Manhattanu u Midtown Eastu do svog novootvorenog istoimenog restorana, Nonna Dora's Pasta Bar. 

POGLEDAJTE VIDEO: Proizvodnja tjestenine s batatom

Pokretanje videa...

Sven Perec tjestenina od batata VIDEO

Pet sati dnevno Addolorata priprema svježu tjesteninu koristeći recepte i tehnike koje je prvi put naučila prije 78 godina.

Sa 86 godina, Addolorata je prvi put vlasnica restorana. 

- Jako sam sretna! Addolorata je rekla Travel + Leisure magazinu dok potezom noža pravi svoj prepoznatljivi orecchiette

- Moje ime je na vratima - sretno dodaje.

Pasta Bar 'Nonna Dora' nudi vrhunske varijacije klasičnih jela uz koje je Addolorata odrastala kuhajući u Puglii u Italiji. 

Dnevno radi devetnaest vrsta svježe tjestenine, uključujući orecchiette u ragu od zeca, cavatelli s brokulom i cappelletti punjene teletinom i poslužene u juhi.

Restoran nudi i moderan koktel meni s Negronisom i tiki pića u talijanskom stilu. Poprilična vinska karta uključuje ponudu iz Montefilia (između ostalih), vinarije južno od Firence u kojoj je Nicola, Marzovillin sin, operativni partner. 

Ovaj mali restoran ima ukupno 28 sjedećih mjesta (šest visokih stolova plus šank), s dodatnom ostakljenom prostorijom za veće zabave i događaje poput tečajeva pravljenja tjestenine.

Marzovillin put od Puglie do osmogodišnjaka ugostitelja započeo je početkom 1970-ih, kada je užetom zavezala daske za motanje tjestenine na vrh svojih kofera i preselila se u New York.

Jedna od tih ploča visi na zidu restorana pored slika mlade Marzoville u Italiji.

Alternativne tjestenine sve su popularnije, a stručnjaci kažu da su nutritivno puno zdravije
Alternativne tjestenine sve su popularnije, a stručnjaci kažu da su nutritivno puno zdravije

Nakon što se doselila, do svojih ranih 50-ih je radila je kao krojačica, a nakon toga u restoranu svojeg sina Nicole.

Gotovo 30 godina kasnije, 2014., pojavila se na cijenjenom YouTube kanalu 'Pasta Grannies'. I od tada ljudi traže njezin recept za orecchiette.

Bogata povijest tjestenine: Neki su je ostavljali i u oporukama
Bogata povijest tjestenine: Neki su je ostavljali i u oporukama

Kada je Nicola u veljači zatvorio svoj restoran kako bi mogao provoditi  više vremena u Italiji, morao je 'smisliti što učiniti s majkom koja nije bila voljna ostati kod kuće'.

- Dakle, zamijenili smo uloge. Radila je za mene 32 godine, a sad ja radim za nju. Pomogao sam oko koncepta, ali ovo je njezin restoran - objasnio je Nicola.

- Volim raditi i volim praviti tjesteninu - kaže ona i dodaje da 'tijekom pandemije nije bila sretna što je morala biti kod kuće i da joj je drago što se vratila'. 

Tjestenina nije iz Italije, već ju je Marko Polo donio iz - Kine?
Tjestenina nije iz Italije, već ju je Marko Polo donio iz - Kine?

POGLEDAJTE VIDEO: LUKSUZ U ŠESTINAMA OD 1.950.000

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
Budite se svake noći oko 3? Niste jedini  - evo što to znači
'VJEŠTIČJI SAT'

Budite se svake noći oko 3? Niste jedini - evo što to znači

Prema starom zapadnokršćanskom vjerovanju, vještice, demoni i duhovi najaktivniji su između tri i četiri sata noću, kad gotovo i nema vjernika koji mole za zaštitu, pa su njihove sile najjače
Izgledajte fantastično na plaži: Najbolji badići za punije žene
ODLIČNI SAVJETI

Izgledajte fantastično na plaži: Najbolji badići za punije žene

Svakako treba izbjegavati modele koji se sjaje jer će 'proširiti' tijelo. Dio tijela koji želite istaknuti neka bude prekriven živim bojama i zanimljivim uzorcima, a za onaj dio koji želite prikriti - birajte tamne boje
Cijeli život krivo koristite ribež za sir: Ovo se treba učiti u školi
VRHUNSKI TRIK

Cijeli život krivo koristite ribež za sir: Ovo se treba učiti u školi

Revolucija u ribanju sira! Viralni video otkriva kako pravilno koristiti ribež - vodoravno ribanje drži sav sir unutar ribeža. Neki ne mogu vjerovati da su desetljećima to radili krivo