Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Tjestenina nije iz Italije, već ju je Marko Polo donio iz - Kine?

Tjestenina nije iz Italije, već ju je Marko Polo donio iz - Kine?

Ova namirnica je glavna hrana u Italiji, ali nisu samo oni ti koji je svakodnevno jedu, već je na razne načine pripremaju sve nacije. Dolazi u više od 300 različitih oblika i formi

Ova sveprisutna namirnica dostupna je u niz varijanti - volimo špagete, fettuccine, penne, farfalle, orecchiette, torteline, raviole te brojne druge. Legenda kaže da špageti potječu od rezanaca koje je venecijanski plemić i trgovac Marko Polo uvezao u Italiju iz Kine, krajem 13. stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO: Šarena tjestenina

Pokretanje videa...

Šarena tjestenina 00:43

Međutim, dio povjesničara smatra da je kinesko podrijetlo talijanske tjestenine zapravo samo mit. Naime, istina je da je Marko Polo proveo nekoliko godina u Kini, učeći tradiciju i kulturu te zemlje, pa je možda tada donio kineske rezance i drugu hranu.

Nakon ručka obavezno jedete slatko? Evo zbog čega to radite i kako to najjednostavnije izbjeći
Nakon ručka obavezno jedete slatko? Evo zbog čega to radite i kako to najjednostavnije izbjeći

No, talijanski povjesničari kažu da je kultura tjestenine već bila dio svakodnevice u mediteranskoj regiji stoljećima prije nego što je Marko Polo putovao na istok. Poznavali su je ne samo stari Grci, već i Rimljani.

- Rezanci su jedno, tjestenina sasvim drugo jelo. Oni odražavaju dvije odvojene kulinarske kulture i identitete koji su se razvijali paralelno, a jedina je povezanost potreba za hranom i, prije svega, za istim stolom dijeljenje osjećaja i svakodnevnih životnih događaja - komentirala je Anna Maria Pellegrino, povjesničarka hrane i članica Talijanske akademije za kuhinju.

Hrana u školama skuplja za 30 posto? Bjelovar prvi digao cijene, ostali još razmišljaju...
Hrana u školama skuplja za 30 posto? Bjelovar prvi digao cijene, ostali još razmišljaju...

Način kuhanja, lonci, vrste žitarica koje se koriste, priprema, sastojci i preljevi potpuno su različiti i specifični za svaku civilizaciju. Ne postoji izravna veza između azijskog i talijanskog ili mediteranskog načina miješanja žitarica s vodom za stvaranje rezanaca ili tjestenine, smatra Pellegrino.

- Još od začetka poljoprivrede, čovjek je naučio usavršavati tehnike usjeva i oblikovati ih prema svojim potrebama, pa je miješanje žitarica s vodom bio automatski korak koji se dogodio u svim civilizacijama u određenom trenutku, vjerojatno istovremeno - kaže povjesničarka.

'Količina hrane koju pojedete nema toliko veze s debljinom, već nešto sasvim drugo'
'Količina hrane koju pojedete nema toliko veze s debljinom, već nešto sasvim drugo'

Giorgio Franchetti, povjesničar hrane i povijesti staroga Rima, autor je knjige 'Dining With the Ancient Romans', koja je nedavno prevedena na engleski. On je jedan od onih koji ovu teoriju oštro odbacuju.

- To je čista glupost. Rezanci koje je Marko Polo možda donio sa sobom krajem 1200-ih iz Kine u biti su napravljeni od riže i temeljeni su na drugačijoj, orijentalnoj kulinarskoj tradiciji koja nema nikakve veze s našom - zaključuje Franchetti, piše The Today.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17
'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'
NEOBIČNA ODLUKA

'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'

Svi znamo da novac ne može kupiti sreću, ali mnogima od nas mogao bi znatno olakšati život, osobito ako bi to značilo preseljenje u dom iz snova, otplatu dugova i prestanak brige oko troškova života