Tjestenina nije iz Italije, već ju je Marko Polo donio iz - Kine? | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Tjestenina nije iz Italije, već ju je Marko Polo donio iz - Kine?

Tjestenina nije iz Italije, već ju je Marko Polo donio iz - Kine?

Ova namirnica je glavna hrana u Italiji, ali nisu samo oni ti koji je svakodnevno jedu, već je na razne načine pripremaju sve nacije. Dolazi u više od 300 različitih oblika i formi

VIDEO

Ova sveprisutna namirnica dostupna je u niz varijanti - volimo špagete, fettuccine, penne, farfalle, orecchiette, torteline, raviole te brojne druge. Legenda kaže da špageti potječu od rezanaca koje je venecijanski plemić i trgovac Marko Polo uvezao u Italiju iz Kine, krajem 13. stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO: Šarena tjestenina

Pokretanje videa...

Šarena tjestenina 00:43

Međutim, dio povjesničara smatra da je kinesko podrijetlo talijanske tjestenine zapravo samo mit. Naime, istina je da je Marko Polo proveo nekoliko godina u Kini, učeći tradiciju i kulturu te zemlje, pa je možda tada donio kineske rezance i drugu hranu.

Nakon ručka obavezno jedete slatko? Evo zbog čega to radite i kako to najjednostavnije izbjeći
Nakon ručka obavezno jedete slatko? Evo zbog čega to radite i kako to najjednostavnije izbjeći

No, talijanski povjesničari kažu da je kultura tjestenine već bila dio svakodnevice u mediteranskoj regiji stoljećima prije nego što je Marko Polo putovao na istok. Poznavali su je ne samo stari Grci, već i Rimljani.

- Rezanci su jedno, tjestenina sasvim drugo jelo. Oni odražavaju dvije odvojene kulinarske kulture i identitete koji su se razvijali paralelno, a jedina je povezanost potreba za hranom i, prije svega, za istim stolom dijeljenje osjećaja i svakodnevnih životnih događaja - komentirala je Anna Maria Pellegrino, povjesničarka hrane i članica Talijanske akademije za kuhinju.

Hrana u školama skuplja za 30 posto? Bjelovar prvi digao cijene, ostali još razmišljaju...
Hrana u školama skuplja za 30 posto? Bjelovar prvi digao cijene, ostali još razmišljaju...

Način kuhanja, lonci, vrste žitarica koje se koriste, priprema, sastojci i preljevi potpuno su različiti i specifični za svaku civilizaciju. Ne postoji izravna veza između azijskog i talijanskog ili mediteranskog načina miješanja žitarica s vodom za stvaranje rezanaca ili tjestenine, smatra Pellegrino.

- Još od začetka poljoprivrede, čovjek je naučio usavršavati tehnike usjeva i oblikovati ih prema svojim potrebama, pa je miješanje žitarica s vodom bio automatski korak koji se dogodio u svim civilizacijama u određenom trenutku, vjerojatno istovremeno - kaže povjesničarka.

'Količina hrane koju pojedete nema toliko veze s debljinom, već nešto sasvim drugo'
'Količina hrane koju pojedete nema toliko veze s debljinom, već nešto sasvim drugo'

Giorgio Franchetti, povjesničar hrane i povijesti staroga Rima, autor je knjige 'Dining With the Ancient Romans', koja je nedavno prevedena na engleski. On je jedan od onih koji ovu teoriju oštro odbacuju.

- To je čista glupost. Rezanci koje je Marko Polo možda donio sa sobom krajem 1200-ih iz Kine u biti su napravljeni od riže i temeljeni su na drugačijoj, orijentalnoj kulinarskoj tradiciji koja nema nikakve veze s našom - zaključuje Franchetti, piše The Today.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 23. srpnja: Vodenjak će primiti kritike, a Lav treba više uživati
PROVJERITE ŠTO VAS ČEKA

Dnevni horoskop za utorak 23. srpnja: Vodenjak će primiti kritike, a Lav treba više uživati

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Najbolja smjesa za pohanje: Oduševit će vas okus mesa!
RAPSODIJA OKUSA

Najbolja smjesa za pohanje: Oduševit će vas okus mesa!

Ljubitelji pohane piletine, ovaj recept morate isprobati jer će vas oboriti s nogu. Ova smjesa za pohanje oduševljava okusom, a nije komplicirana za napraviti