To je to što me zanima!

Sad je pravo vrijeme za začeće jer je sperma najkvalitetnija

U rano proljeće i tijekom zime spermiji su pokretljiviji i više ih ima, a i manje su mogućnosti abnormalnosti nego u ljeto na što utječu temperature i UV zračenje
Vidi originalni članak

Kvaliteta ljudske sperme doseže svoj vrhunac u zimu i rano proljeće, pa je sada idealno vrijeme za osnivanje obitelji, tvrde izraelski znanstvenici koji su analizirali spermu više od 6000 muškaraca na terapiji zbog smanjene plodnosti. Otkrili su da se broj spermija i njihova brzina smanjuje već sredinom proljeća, a tada su i češće abnormalnosti sperme, piše Daily Mail.

Razlog za bolju kvalitetu sperme u hladnijim mjesecima godine nije posve razjašnjen, no studije na životinjama pokazuju da je zdravlje sperme povezano s faktorima poput temperature, količine UV zračenja, izlaganja svjetlosti kao i varijacije u hormonima.

- Zbog bolje kvalitete sperme u rano je proljeće i lakše začeti, osobito parovima koji imaju problema s neplodnošću zbog smanjenog broja spermija i njihove pokretljivosti - rekao je voditelj studije, profesor Eliahu Levitas sa Sveučilišta Ben Gurion.

Dodaje kako bolje zdravlje sperme u hladnim mjesecima godine objašnjava zašto se veći broj djece rađa u jesen nego u proljeće.

Idi na 24sata

Komentari 47

  • šamar 14.03.2013.

    znate onu igru? igra proljeca..ja te hebem ti cvijetas :)))

  • mihaela1000 14.03.2013.

    Ja imam onda djecu od škarta jer je oboje tek u devetom mjesecu začeto :D

  • user_140683 13.03.2013.

    Ima jedan otok na Jadranu gdje uz pomoć lokalnog svečenika, lokalnog apotekara i prodavača u duhanu sve žeme zatrudne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare