To je to što me zanima!

Sad je sezona pripreme kiselog kupusa, evo zašto ga je dobro jesti i recept za kiseljenje

Svaka domaćica dobro zna da je kiseli kupus višestruko skuplji od svježeg. Zato, želite li uštedjeti novac i tijekom zime jesti nešto što ste napravili sami, ukiselite nekoliko glavica
Vidi originalni članak

Ako ste u zadnjih nekoliko dana bili na tržnici, mogli ste primijetiti da je svježih glavica kupusa posvuda, a najpopularnije su one u velikim mrežastim vrećama jer im je cijena često nešto niža, a veličinom savršeno odgovaraju za kiseljenje. 

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj prehrani:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Od davnina su dobro poznate blagodati kiselog kupusa koji je do svoje kiselosti došao prirodnim putem, bez dodavanja octa. Kiseli kupus bi trebalo jesti stalno jer je prepun probiotika, a neki od njih su Leukonostok, Pediococcus, i Lactobacillus. 

Najzdraviji je onaj kojeg ste napravili sami. Ali, ako ga kupujete u trgovini, birajte nepasterizirane. Naime, pasterizacija uništava ono korisno u kiselom kupusu pa je učinak na zdravlje manji. Također, pripazite da nije brzo kiseljen dodatkom octa.

10 RECEPATA ZA DOMAĆU ZIMNICU Najbolji ajvar se krčka barem dva sata, a donosimo i super recepte za chutney, relish, pesto

Osim probioticima, kiseli kupus je jako bogat vitaminom C, a sadrži i vitamine A, E, K, B12, kao i magnezij, željezo, folnu kiselinu, kalcij, kalij, fosfor... Odličan je za detoksikaciju organizma i regeneraciju jetre te pospješuje gubitak kilograma tako što ubrzava metabolizam.

Kiseli kupus ne djeluje blagotvorno samo na zdravlje već i na raspoloženje, a rasol je odličan u borbi protiv mamurluka.

- Sok kiselog kupusa sadrži bakterije mliječno kiselinskog vrenja koje su saveznik zdrave i uravnotežene humane mikrobiome. Uz obilje vitamina (B12, C, A...) ima i minerale te enzime koji su u dijetetici oduvijek predlagani pacijentima sa probavnim smetnjama. Danas znamo kako je 80 posto imunoloških stanica u probavnom sustavu i potvrđene su blagodati kiselih namirnica (repa, krastavci, cikla...), a osobito kiselog kupusa na regeneraciju i stimulaciju rasta tih istih stanica - pojasnila nam je jednom prilikom Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

STARINSKE DELICIJE Napravite dalmatinsku zimnicu: Šalša, hobotnica na salatu po kaštelanski, marinirana tuna...

Dodala je da se važnost kiselog kupusa mijenjala kroz povijest. Prije 100 godina bio je najdragocjenija namirnica tijekom zime, osobito važan pomorcima kao stalan izvor C vitamina u uvjetima kada im duži vremenski period nisu bili dostupni svježe voće i povrće. Jednostavan je za skladištenje i sam sebe čuva od kvarenja.

Recept za domaći kiseli kupus

Sastojci:

  • 25 kilograma kupusa
  • oko pola kilograma soli
  • pola šalice papra u zrnu
  • pola šalice kukuruza u zrnu
  • 15-ak lovorovih listova
  • po želji nekoliko čili papričica
  • mlake vode po potrebi

Priprema:

Najprije odvojite nekoliko glavica i tanko narežite. Ostalim glavicama uklonite vanjske listove koji su oštećeni, a tvrdu sredinu zarežite tako da u udubinu možete nagurati sol.

JEDITE JE ČEŠĆE Super zdrava namirnica: Ovo su sva ljekovita svojstva paprike

Na dno bačve u kojoj kiselite (ili specijalne vreće) stavite pola šalice soli, naribani kupus, papar, kukuruz, lovorov list (i eventualno čili) pa glavice. Potom tako napravite još nekoliko redova dok sve ne poslažete.

Zalijte kupus mlakom vodom tako da ga skroz prekrije. Stavite nešto teško na vrh (da drži glavice pod vodom). U narednim danima provjerite ima li dosta vode i dolijte po potrebi vodu u kojoj ste otopili malo soli.

Bačva neka stoji na toplom nekoliko dana kako bi proces kiseljenja započeo. Potom je preselite na hladnije mjesto. Nakon mjesec do dva bit će gotov.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Nemoguće 29.09.2022.

    Meni najbolji sa dva posto soli.

  • 27.09.2022.

    Ne volim kiseli kupus

  • Buuum 27.09.2022.

    Rasol je najbolji za mahmurluk.

Komentiraj...
Vidi sve komentare