To je to što me zanima!

Savjeti za vrtlare: Prije sadnje otkrijte kakvu zemlju imate

Formirajte kuglicu od zemlje pa je 'razmotavajte' - dužina na kojoj puca otkriva imate li glinu, ilovaču... Kompost se radi od raspadnutih organskih materijala uz dodatak neorganskih materijala
Vidi originalni članak

Da biste bili uspješni u vrtlarenju, prvo morate utvrditi kakvu zemlju imate - je li ona glinena ili pješčana, savjetuju urednici, suradnici i čitatelji časopisa Fine Reading u knjizi “Fine Gardening Grow: Healthier & Easier Gardens”, u kojoj su okupljeni savjeti i tehnike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Glineno tlo zadaje izazove kad je u pitanju zalijevanje. Naime, glina ima električni naboj koji privlači vodu, odvlačeći je od korijena biljke. U gustoj glini postoji malo mjesta za prolaze koji omogućuju razmjenu esencijalnih plinova sa zrakom iznad zemlje. Glinena tla se također sporo isušuju - tvrdi John Glay, autor navedenog savjeta.

Dodaje da voda, za razliku od toga, lako prolazi kroz pješčana tla. No ako je tlo previše pješčano, voda može proći kroz tlo prebrzo i sa sobom odnijeti hranjive tvari. Oba tla mogu postati idealna ako s njima pomiješate organski materijal, poput komposta.

KORISNI TRIKOVI Nemate dovoljno sunca u vrtu? Posadite povrće koje voli sjenu

Lee Reich tvrdi da rukama možete ispitati teksturu tla:

- Uzmite komadić zemlje, dodajte joj malo vode i formirajte kuglicu. Spljoštite kuglicu prstima kako biste dobili ravnu plohu tla - ‘traku’.

Ako ona počne pucati prije nego što je razvučete na dužinu od 2,5 centimetra, imate ilovaču ili mulj. Ako je zemlja počela pucati na dužini između 2,5 i 5 centimetara, imate ilovaču. A ako je duža od pet centimetara, imate glineno tlo.

NOĆNO NEBO Posadite ovu petuniju i u vrtu ćete imati mnoštvo 'galaksija'

Fred Pappalardo savjetuje i kako da napravite dobar kompost:

- Kompost se radi od raspadnutih organskih materijala uz dodatak neorganskih materijala poput minerala i pijeska. Ono ubija korov te usitnjuje biljne tvari na manje čestice, a ujedno poboljšava tlo i zdravlje biljaka koje u njemu žive. Kompost radite od vrtnih ostataka, lišća, ostataka povrća, riže, tjestenine, kruha i sličnih ‘materijala’.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • supradyne 07.10.2019.

    Stvarno???

Komentiraj...
Vidi sve komentare