Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Nemate dovoljno sunca u vrtu? Posadite povrće koje voli sjenu

Česta je zabluda da se povrće može uzgajati samo na posve sunčanom mjestu. Iako je sunce nužno potrebno rajčicama i paprikama, većinu salatnog bilja možete uzgojiti u sjeni

Foto: Dreamstime
5 komentara

Uzgoj povrća u sjeni osobito je prikladan za krajeve sa vrućim i sušnim ljetima jer se tako smanjuje gubitak vlage i pretjerana izloženost biljaka ultraljubičastim zrakama.

TOP VRTLARSKI SAVJETI Nakon kiše bere se salata, ali se ne smije hodati oko biljaka

Na zasjenjenim mjestima uspijeva salatno bilje poput zelene salate, rikole, endivije, potočarke i radiča.Kupusnjačama kao što su brokula, cvjetača, prokulica i kelj također će odgovarati djelomična sjena.

Foto: Dreamstime

Cikla se također može saditi na djelomično zasjenjenom mjestu, iako će tada razviti nešto manji korijen. U sjeni ispod voćaka dobro uspijeva grašak, grah, bob, špinat, gorušica, rotkvice i korabica. Čak i tikvice katkad mogu roditi u djelomičnoj sjeni. 

Marko Lukunić/Pixsell | Autor: Marko Lukunić/Pixsell Foto: Marko Lukunić/Pixsell Ipak, imajte na umu da niti jedno povrće neće uspijevati u dubokoj sjeni: svim navedenim biljkama potrebno je barem 3-6 sati sunca na dan.

OAZA ZA UŽIVANJE Šarm balkona: Bambus stvara zavjesu i štiti vas od pogleda

Prije sadnje povrća u hladovini važno je promotriti kretanje sunca tijekom dana u različitim godišnjim dobima i isprva eksperimentirati s manjim količinama povrća.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message