To je to što me zanima!

'Šavovi': Izložba umjetnice Ivane Mrčele posveta je nekadašnjim radnicama tekstila

Zagrebačka galerija Bernardo Bernardi u Otvorenom pučkom učilištu predstavlja tekstilne figure žena s imenima koje predstavljaju karaktere pravih osoba. Upravo one nekada su 'nosile' našu tekstilnu industriju
Vidi originalni članak

Umjetnica Ivana Mrčela razgledala je arhive raznih tekstilnih kompanija te 'oživjela' lica žena koje su nekada bile nezaobilazni dio hrvatske tekstilne industrije u novom art projektu 'Šavovi'. To je 'hommage' tekstilnim radnicama koje su bile ključan dio nekadašnje scene. Koncem je ispisala njihove linije, osobnost, figure, emocije i karaktere.

- Ideja za izložbu nastala je čitanjem knjige Ivane Biočine 'Proizvedeno u Hrvatskoj' koja se bavi istraživanjem socijalne i ekonomske povijesti tekstilne industrije u Hrvatskoj. Fascinirale su me te žene radnice iz raznih perioda te sam u radu njima u čast koristila ono čime su one zarađivale za život, konac, tekstil i šivaću mašinu – ispričala je Ivana.

Pritom su te tekstilne lebdeće siluete koje nastanjuju prostor gotovo do stropa, nešto veće od realnih osoba kako bi dominirale. Lica su inspirirana ženama s nekadašnjih fotografija iz tvornica.

MODNI VITAMINI Mislimo na ljeto: Kombinacije u bojama tirkiza, zelene i plave

Ovo je na neki način njihov izlog, ima ih 18 i svaka od njih ima ime inspirirano njima, kao što su Nada, Vesna, Slavica, Cvita, Mare – ispričala je Ivana.

Odjevene su u kute koje je Ivana unificirala, iako se po frizuri i licu vidi da je riječ o stilovima iz raznih dekada prošloga stoljeća.

svega tu ima Kostimi Eurosonga: Teatralni outfiti ukrašeni kožom, perjem i ostalim dramatičnim detaljima

Ovim projektom Ivana na površinu i u javnost izvlači nekadašnje tekstilne radnice koje su zaslužne za toliko toga, no nikad zapravo nisu bile u fokusu. Mnoge od njih provele su čitav život na šivaćom mašinom, razne Nade, Vesne, Slavice...

Time se umjetnica referira upravo na njihov značaj, ranjivost, djelatnost i svakodnevicu, a sama riječ 'šavovi' asocira ne samo na izradu odjeće, već i njihove patnje i emotivne rane.

- Moje su tekstilne radnice napravljene od blago prozirnog tekstila, podsjećaju na duhove, jer ipak naša tekstilna industrija gotovo da ne postoji – zaključila je Ivana.

Izložba je u galeriji Bernardo Bernardi u Otvorenom pučkom učilištu otvorena do 3. lipnja 2023.

 POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare