To je to što me zanima!

Šetanje svaki dan snižava rizik od karcinoma i spašava živote

Kada bi svatko vježbao 150 minuta svaki tjedan, spasilo bi se 37.000 života svake godine, spriječilo 6700 slučajeva raka dojke i 4700 karcinoma debelog crijeva
Vidi originalni članak

Na desetke tisuća života moglo bi biti spašeno svake godine samo da ustanu iz kauča i počnu više hodati, objavila je britanska udruga "Hodanje radi". 

Hodanje je besplatna aktivnost koja bi mogla promijeniti živote ljudi, ističu. Fizička aktivnost smanjuje rizike od srčanih problema i moždanog udara. Također utječe i na druga stanja poput dijabetesa tipa 2, Alzheimera i brojne vrste karcinoma, piše BBC. 

Studija British Medical Journala prošli je tjedan otkrila da vježbanje djeluje poput tablete na neke vrste srčanih bolesti, a druga studija pokazala je da hodanje sat vremena na dan značajno snižava rizik od raka dojke. 

Britanci su istraživanjem zaključili da bi, kada bi svatko vježbao 150 minuta svaki tjedan, spasili 37.000 života svake godine, spriječili 6700 slučajeva raka dojke, 4700 karcinoma debelog crijeva, a za čak 300.000 bi bilo manje oboljelih od dijabetesa tipa 2. 

Stručnjaci pokušavaju dignuti Britaniju na noge i ističu da je dovoljna umjerena fizička aktivnost, tj. 150 minuta vježbanja svaki tjedan. To je dovoljno da srce počne raditi brže, a da istovremeno možete pričati. Ta aktivnost odnosi se na hodanje, bicikliranje ili uređivanje vrta. 

- Neaktivnost je državna epidemija i moramo je suzbijati sad prije nego postane prekasno. Ona povećava rizik od ozbiljnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i određenih vrsta karcinoma. Zbog nje će ljudi vjerojatnije biti pretili - ispričao je Ciaran Devan, izvršni direktor udruge Macmillan Cancer Support. 

Stop stresu: Odvojite vremena za sebe i obranite se od bolesti

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Davor7 13.10.2013.

    Setnja i fizicka aktivnost su zdravi i koriste,al ako neko dobije neku bolest ne znaci da nije dovoljno hodao/la.

  • zof 08.10.2013.

    Za one koji nisu sportaši-amateri, najbolje je malo brže šetati, ujednačenim ritmom, 30-45 minuta, 3-4 puta tjedno. To je je sasvim dovoljno.za odlično stanje organizma. A to može svatko od nas. samo se većini ne da, uvijek imaju neki izgovor. U korist svoje štete..

  • vemaria 08.10.2013.

    Ništa bez fizičke aktivnosti.Naši umirovljenici vise ispred ekrana,umjesto šetnje gledaju sabor i sapunice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare