Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Šetanje svaki dan snižava rizik od karcinoma i spašava živote

Šetanje svaki dan snižava rizik od karcinoma i spašava živote
1

Kada bi svatko vježbao 150 minuta svaki tjedan, spasilo bi se 37.000 života svake godine, spriječilo 6700 slučajeva raka dojke i 4700 karcinoma debelog crijeva

VIDEO

Na desetke tisuća života moglo bi biti spašeno svake godine samo da ustanu iz kauča i počnu više hodati, objavila je britanska udruga "Hodanje radi". 

Hodanje je besplatna aktivnost koja bi mogla promijeniti živote ljudi, ističu. Fizička aktivnost smanjuje rizike od srčanih problema i moždanog udara. Također utječe i na druga stanja poput dijabetesa tipa 2, Alzheimera i brojne vrste karcinoma, piše BBC. 

Studija British Medical Journala prošli je tjedan otkrila da vježbanje djeluje poput tablete na neke vrste srčanih bolesti, a druga studija pokazala je da hodanje sat vremena na dan značajno snižava rizik od raka dojke. 

Britanci su istraživanjem zaključili da bi, kada bi svatko vježbao 150 minuta svaki tjedan, spasili 37.000 života svake godine, spriječili 6700 slučajeva raka dojke, 4700 karcinoma debelog crijeva, a za čak 300.000 bi bilo manje oboljelih od dijabetesa tipa 2. 

Stručnjaci pokušavaju dignuti Britaniju na noge i ističu da je dovoljna umjerena fizička aktivnost, tj. 150 minuta vježbanja svaki tjedan. To je dovoljno da srce počne raditi brže, a da istovremeno možete pričati. Ta aktivnost odnosi se na hodanje, bicikliranje ili uređivanje vrta. 

- Neaktivnost je državna epidemija i moramo je suzbijati sad prije nego postane prekasno. Ona povećava rizik od ozbiljnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i određenih vrsta karcinoma. Zbog nje će ljudi vjerojatnije biti pretili - ispričao je Ciaran Devan, izvršni direktor udruge Macmillan Cancer Support. 

Stop stresu: Odvojite vremena za sebe i obranite se od bolesti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju