To je to što me zanima!

Sezona je bazge: Recepti za finu marmeladu, sok, med, kolač...

Bazgu berite nakon nekoliko sunčanih dana bez kiše kako bi na cvjetovima bilo što više peludi, jer ona daje onaj prepoznatljiv okus i miris. Birajte lokacije gdje u blizini nema zagađenja
Vidi originalni članak

Sezona bazge je u punom jeku pa nemojte dopustiti da vam to promakne jer je ukusna, ali i vrlo zdrava. Za njezina ljekovita svojstva ljudi znaju od davnina - ublažava upale, regulira probavu, stimulira znojenje, čisti organizam od nakupljenih toksina...

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bazgu berite nakon nekoliko sunčanih dana bez kiše kako bi na cvjetovima bilo što više peludi, jer ona daje onaj prepoznatljiv okus i miris. Birajte lokacije gdje u blizini nema prometa ili nekih drugih izvora zagađenja.

Od cvjetova možete raditi sve i svašta - od kolača i čaja do soka, meda... Odlične su i bobice od bazge koje se na granama pojavljuju krajem ljeta. Od njim se prave marmelade i pekmezi, sirupi, a odlične su i u muffinima.

ZA GLATKU I LIJEPU GUZU Pripremite se za ljeto! Prirodni preparati protiv celulita iz kućne radinosti - kreme, ulja, čajevi...

Sočni kolač s limunom i bazgom

Sastojci:

  • za biskvit: 250 grama nesoljenog maslaca (vrlo mekanog), 200 grama šećera, ribana korica od 3 limuna , 3 jaja, 250 grama brašna, 1 i pol žličica praška za pecivo, četvrtina žličice soli, 100 ml mlijeka
  • za preljev: 3 žlice limunovog soka, 100 ml sirupa od bazge
  • za glazuru: 250 grama šećera u prahu, 2 žlice limunovog soka

Postupak: 

Upalite pećnicu na 175 stupnjeva i dok se ona grije, krenite s pripremom. Premažite maslacem kalup promjera 25x10 centimetara pa na to stavite papir za pečenje (dolje i sa strane) tako da viri malo iz protvana (za kasnije lakše vađenje kolača).

Potom krenite raditi biskvit. Umutite maslac i šećer, dodajte naribanu koricu limuna pa jedno po jedno jaje, pazeći da se svako dobro umuti prije nego dodajete drugo. U drugoj posudi pomiješajte brašno prašak za pecivo i sol pa polovicu umiješajte u smjesu od maslaca i ostalog.

Kad se dobro poveže, dodajte mlijeko, a nakon toga preostalu mješavinu sa brašnom. Smjesu još malo miksajte pa prebacite u pripremljen protvan, poravnajte i pecite 50 minuta do sat vremena, dok provjerom sa čačkalicom, čačkalica iz tijesta ne izađe čista.

Preljev napravite tako da pomiješate sirup od bazge i sol od limuna - stavite na gotov biskvit, ali najprije izbušite male rupice u njemu kako bi tekućina ušla dublje u kolač zbog čega će kasnije biti sočniji.

Nakon toga je vrijeme za izradu glazure - umutite sve spomenute sastojke dok se dobro ne sjedine pa je nanesite na kolač nakon što ste ga izvadili iz kalupa.

I KORIJEN JE LJEKOVIT Vrijeme je za branje maslačka: Ljekoviti recepti i pomoć kod mršavljenja - med, sirup, liker...

Pohani slatki cvjetovi u tri varijante

Kad uranjate cvjetove bazge u tijesto, držite ih za stapku, a tijekom prženja u vrućem ulju pazite da dobiju lijepu zlatnu boju sa svih strana. Pohana bazga jede se kao slatki desert.

S pivskim tijestom

Sastojci: cvjetovi bazge, 1 šalica ječmenog brašna, 1 šalica pšeničnog brašna, pivo - količina po potrebi, malo soli

Priprema:

Od navedenih sastojaka (svih osim bazge) napravite tijesto nalik onome za palačinke. U to umačite cvjetove bazge i pržite ih kratko u vrućem ulju, dok ne porumene. Na kraju ih pospite šećerom s aromom vanilije, cimetom i mljevenim bademima ili lješnjacima. 

Sa snijegom od bjelanjaka

Sastojci: 8 velikih cvjetova bazge, 2 šalice brašna, mlijeko - količina po potrebi, 1 jaje, snijeg od 2 bjelanjka

Priprema: 

Najprije pomiješajte brašno, jaje i mlijeko tako da dobijete smjesu kao za pripremu palačinki. Kad je smjesa glatka, u nju polako umiješajte snijeg od bjelanjaka. Cvjetove uronite u smjesu pa pržite na vrućem ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Poslužite s umakom od omiljenog voća ili pospite mješavinom cimeta i šećera u prahu ili samo sa šećerom u prahu, kako više volite.

S prošekom ili vinom

Sastojci: cvjetovi bazge, 2 šalice brašna, 2 jaja, mlijeko - po potrebi, malo ekstrakta vanilije, malo prošeka ili nekog drugog desertnog vina, naribana korica limuna, prstohvat soli

Priprema:

Pomiješajte najprije suhe sastojke pa dodajte mokre. Dobro izradite kako ne bi bilo grudica, smjesa treba biti glatka i nalik onoj za palačinke. Cvjetove uronite u smjesu i ispržite kratko u vrućem ulju, možete i kokosovom.

Nakon što dobiju lijepu zlatnu boju izvadite ih na papirnate ubruse, da se upije višak masnoće, pa slažite na tanjur. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije.

POMAŽE I KOD NADUTOSTI, GRČEVA... Voda od korijandera ubrzava probavu, potiče mršavljenje, a jednostavno ju je napraviti

Čaj od bazge

Osušite dobro cvjetove bazge pa spremite u staklenke. Čaj pripremite tako da žličicu suhih cvjetova prelijete sa 200 vruće vode, pokrijete, ostavite desetak minuta i procijedite.

Kad se čaj malo ohladi, da se može piti, tad dodajte i malo meda. Dobit ćete zdravi napitak koji je dobro popiti svaki dan. Posebno je dobar za smirivanje kašlja.

Sirup od cvjetova

Sastojci: cvjetova bazge toliko da napune 2/3 lonca od devet litara, 12 limuna (koru dobro operite ili kupite bio limun, to je još bolja opcija), 4 kilograma šećera

Priprema:

Cvjetove stavite u lonac od 9 litara, prelijte hladnom vodom i u to ubacite 5 limuna narezanih na kolutove. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Potom procijedite kroz gazu, ali prije cijeđenja rukom zgnječite limun koji je stajao u loncu tako da što više soka izađe iz njega.

Nakon cijeđenja u tekućinu dodajte šećer i sok od 7 limuna (možete i više ako želite kiselkastiji sirup), promiješajte pa ostavite ponovno da odstoji 24 sata (povremeno promiješajte). Kada je sav šećer otopljen, sipajte u čiste boce, zatvorite i pasterizirajte. 

Kada ga poželite piti, sirup razrijedite s onoliko vode koliko vam odgovara - da vam okus bude najbolji. Sok je idealno poslužiti hladan.

Postupak pasterizacije: Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do polovice staklenki. Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.

Sirup od bobica

Sastojci: 2 kilograma zrelih bobica bazge, 5 kg šećera, 7 litara vode, sok od 6 limuna, malo ruma (po ukusu)

Priprema:

Kuhajte bobice sat vremena u vodi i vodite računa da ih prethodno dobro očistite od peteljki. Malo ih ohladite pa izgnječite rukama tako da što više soka izađe iz njih. Potom to procijedite kroz gazu i u sok dodajte ostale sastojke. Kuhajte nekih 15-ak minuta pa vruće ulijevajte u boce, odmah ih čvrsto zatvorite i smjestite negdje da se što sporije hlade (prekrijte ih dekom).

Med od bazge

Vrlo je jednostavno. U staklenke stavite cvjetova bazge koliko stane pa ih zalijte domaćim medom. Malo promiješajte, zatvorite staklenke i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi tri dana do tjedan dana. 

Potom procijedite med (ne kroz gazu već kroz cjediljku). Ono što ćete dobiti je med s vrlo intenzivnim okusom bazge koji možete dodavati u čaj ili napraviti sok s limunom.

Med od bazge može vam stajati dugo, dok ga ne potrošite. Samo pazite da ga ne skladištite na pretoplom mjestu - može bez problema stajati u hladnjaku.

Ono što vam ostane u cjediljki ne bacajte - šteta je, radije to stavite u vodu, dobro rukama promiješajte i ocijedite, dodajte malo soka od limuna, ohladite i dobit ćete fini osvježavajući napitak.

Marmelada od cvjetova

Sastojci: 20 cvjetova bazge, 1 kg šećera, 2 limuna, 2 litre vode, 2 vrećice šećera za želiranje

Priprema:

Svježe cvjetove stavite u vodu, dodajte sok od limuna, poklopite i ostavite neka stoji 24 sata na hladnijem mjestu u domu. Drugi dan procijedite to kroz gazu i stavite kuhati na laganu vatru. Dodajte šećer za želiranje i nekoliko žlica običnog šećera.

Kad tekućina prokuha, dodajte ostatak šećera i kuhajte uz neprestano miješanje tri minute ili malo duže ako vam se učini da je previše rijetko. Na kraju marmeladu ulijte u staklenke, zatvorite i ostavite da se polako ohladi. 

Pekmez od bobica 

Sastojci: 1 kg bobica bazge, 2 kg šećera, sok jednog limuna

Priprema: 

Kuhajte bobice sa šećerom na laganoj vatri oko pola sata. Potom dodajte sok od limuna i nastavite kuhati još pola sata. Vrući pekmez stavljajte u staklenke, dobro zatvorite i ostavite neka se što sporije hladi. Čuvajte kasnije na tamnom, hladnijem mjestu.

Napomena: Po ovom receptu možete dobiti i marmeladu - u tom slučaju procijedite nakon kuhanja pa tekući dio stavite u staklenke, a od ostataka bobica možete napraviti muffine.

SPAVAJTE KAO BEBA Ljekovite biljke koje potiču san: Budit ćete se prepuni energije

Muffini od bobica

Sastojci: 2 šalice bobica od bazge, 60 g smeđeg šećera, vanilin šećer, 2 jaja, 200 ml mlijeka, 200 g brašna, prašak za pecivo, 50 g mljevenih badema ili oraha, sol, 60 g maslaca, šećer u prahu, malo cimeta

Priprema: Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U kalup za muffine stavite košarice. Otopite maslac, a jabuke narežite na kockice. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, sol i bademe. 

Jaja izmiksajte sa šećerima, dodajte mlijeko, otopljeni maslac i na kraju suhe sastojke. Promiješajte pa napunite košarice do 1/3 kapaciteta. Na vrh utisnite bobice od bazge. Pecite oko pola sata i na kraju muffine pospite šećerom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • picuskin 18.05.2022.

    Sve za debljanje, jeste li znali da je med u stvari bijeli šećer u drugom agregatnom stanju, ista im je kemijska formula čak ga ni pčele ne razlikuju, uz malo vode i topline možete napraviti med za 5 kn kilu isto kristalizira kao i pčelinji aromu dodajte po želji par kapi eteričnog ulja, zašto platiti 70-80 kuna za istu stvar koju rade mnogi pčelari, sjwtute se po troja kolica vuku sa šećerom na rasprodaji

  • Nap* 16.05.2022.

    Volim sok od bazge

Komentiraj...
Vidi sve komentare