Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Vrijeme je za branje maslačka: Ljekoviti recepti i pomoć kod mršavljenja - med, sirup, liker...

Vrijeme je za branje maslačka: Ljekoviti recepti i pomoć kod mršavljenja - med, sirup, liker...

Livade su prepune maslačaka pa svakako prošetajte, napunite vreću ovom biljkom i napravite neki ljekoviti pripravak ili njegove listove jednostavno pojedite kao zelenu salatu

VIDEO

Prije nego krenete u berbu maslačka, dobro razmislite gdje ćete to raditi. Neka to bude livada udaljena od ceste i civilizacije kako biste bili sigurni da biljka nije onečišćena. Također, imajte na umu da je preporuka biljku iskoristiti brzo nakon berbe, isti dan, bilo da se radi o izradi meda, sirupa ili likera ili sušenja biljke za čaj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

Maslačak je ljekovita biljka čiji svi dijelovi se mogu iskoristiti - korijen, listovi i cvijet. Na primjer, čaj od sušenog korijena se preporučuje kod bubrežnih tegoba, zadržavanja vode u tijelu, detoksikacije, jačanja imuniteta, celulita i pretilosti.

Također, pripravak od maslačka pomaže jetri u izbacivanju toksina iz tijela nakon pretjeranog unosa alkohola, ali i onih nakupljenih od prekomjernog unosa slatkiša i ostale nezdrave hrane. 

Što se dogodilo vašoj biljci? Saznajte i reagirajte na vrijeme
Što se dogodilo vašoj biljci? Saznajte i reagirajte na vrijeme

Ova ljekovita biljka pomaže i u ublažavaju osjećaja proljetnog umora pa svakako popijte šalicu čaja od maslačka svaki dan. Maslačak je izuzetno bogat vitaminima A i C, a od minerala sadrži puno željeza, kalcija, kalija... Možete ga jesti sirovog, npr. kao svježu salatu ili dodatak smoothiejima ili kuhanog, recimo, u obliku čaja.

Donosimo vam zgodne recepte pa svakako iskoristite ovo doba godine kad su livade prepune maslačaka i opskrbite se lijekom iz prirode, a takvi su uvijek najbolji izbor.

Sok za vraćanje energije

Tri šake maslačkova lista i 50 ml vode procijedite u sokovniku ili usitnite u električnom mikseru pa procijedite kroz gazu. Čuvajte u hladnjaku. Uzimajte triput na dan po žlicu. Svježi sok koristan je protiv proljetnog umora, potiče izlučivanje tekućine, olakšava artritis i bakterijske plućne bolesti.

Čaj od maslačka

U šalicu stavite dvije žličice korijena pa to prelijte s 250 ml vrele vode. Neka stoji pokriveno desetak minuta, a potom čaj procijedite i popijte. Najbolje ga je popiti pola sata prije obroka, ujutro i navečer. Ovaj čaj dobar je i u borbi protiv celulita.

Pobijedite proljetni umor uz ove namirnice, čajeve, jela i napitke
Pobijedite proljetni umor uz ove namirnice, čajeve, jela i napitke

Napitak protiv celulita

Pripremite 25 g listova maslačka, 25 g listova koprive, 25 g korijena maslačka i 25 g korijena čička. Žličicu korijenja prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Dodajte žličicu lišća, maknite s vatre, ostavite da stoji 10 minuta pa procijedite. Pijte 2 do 3 šalice čaja na dan.

Smoothie za mršavljenje

Ovaj napitak neka vam bude zamjena za jedan obrok. U blender stavite bananu, 300 ml vode, 100 g šumskog voća (svježeg ili zamrznutog), 100 g listova maslačka i žličica meda. Kratko izblendajte i odmah popijte, ali pijte polako. 

Healthy eating. Woman pouring detox shake to glass

Za detoksikaciju jetre

Prokuhajte 25 grama listova i istu količinu korijena u litri vode pola sata. Popijte jednu šalicu ovog napitka prije svakog obroka.

Čaj za opuštanje

Pola žličice korijena maslačka i pola žličice kore bijele vrbe prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Maknite s vatre, dodajte pola žličice kamilice i pola žličice metvice, ostavite da odstoji još deset minuta i ocijedite.

Ovaj čaj pomaže opustiti se nakon stresa, a ublažit će i glavobolju.

Pripremite se za ljeto! Prirodni preparati protiv celulita iz kućne radinosti - kreme, ulja, čajevi...
Pripremite se za ljeto! Prirodni preparati protiv celulita iz kućne radinosti - kreme, ulja, čajevi...

Ulje od maslačka

Napunite staklenku cvjetovima i prelijte maslinovim uljem. Zatvorite je i stavite na sunce, neka stoji dva tjedna. Potom ulje procijedite kroz gazu tako da rukama dobro ocijedite i cvjetove.

Ovo ljekovito ulje koristite u salatama ili kao dodatak drugim jelima, a odlično je i za njegu suhe kože. Čuvajte ga na hladnijem i tamnijem mjestu i potrošite u roku šest mjeseci.

Med od maslačka

Ovo je zapravo gusti sirup od maslačka koji svojom bojom i gustoćom podsjeća na med. Bit će vam potrebno oko 500 cvjetova, 4 do 5 limuna, litra vode, 5 kg šećera.

Imajte na umu da cvjetovi trebaju biti svježi tijekom pripreme pa ih odmah nakon branja prelijte hladnom vodom, dodajte limun izrezan na ploške i pokrijte. Ostavite na tamnom i hladnijem mjestu 24sata. Potom zgnječite cvjetove rukama i procijedite. Dodajte šećer. Tekućinu koju ste dobili polako zagrijavajte uz miješanje i kuhajte dok se med ne zgusne. Spremite u čiste staklenke.

Koristite ga kao ljekoviti dodatak čaju, limunadi, smoothiejima... ili jednostavno stavite u usta žličicu meda i polako otapajte.

NAPOMENA: U med možete dodati i naranče koje će mu dati posebnu aromu. Izrežite ih na kolutove i stavite kad i limune. Imajte na umu da je za ovakve, ljekovite recepte uvijek najbolje koristiti agrume iz bio uzgoja.

Med protiv kašlja

Ovaj pripravak od maslačka i kadulje ublažava kašalj te pomaže kod upale grla i olakšava tegobe vezane za dišni sustav. Potrebno vam je 500 cvjetova maslačka, 100 g kadulje, 5 limuna, 4 kg šećera, 2,5 l vode.

Postupak: U uzavrelu vodu stavite cvjetove, kadulju i limun izrezan na ploške i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Ostavite potom da se malo ohladi, procijedite i u tekućinu dodajte šećer.

Nastavite kuhati oko pola sata do 45 minuta, dok tekstura ne bude nalik medu. Topli medu uspite u čiste staklenke, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Sirup od maslačka

Sastojci: 250 cvjetova, litra i pol vode, 2 limuna, 1 kg šećera 

Priprema: Prelijte svježe ubrane cvjetove vodom, dodajte limun izrezan na ploške i pokrijte. Ostavite na odstoji 24sata pa procijedite i dodajte šećer. Smjesu kuhajte sat i pol na laganoj vatri pa ulijte u čiste zagrijane staklenke i zatvorite.

Reagirajte na vrijeme: Kako zaštititi biljke od oluja, mraza i tuče u prevrtljivom proljeću?
Reagirajte na vrijeme: Kako zaštititi biljke od oluja, mraza i tuče u prevrtljivom proljeću?

Liker od maslačka i meda

Sastojci: 50 cvjetova, 60 g meda, 1 kg šećera, limun, litra domaće rakije ili votke.

Priprema: Cvjetove stavite u veću staklenku, dodajte med, šećer, limun narezan na tanke kolutove pa sve prelijte rakijom ili votkom. Ostavite na tamnom, toplom mjestu dva tjedna, procijedite i spremite u staklene boce. 

Zamjena za kavu

Ovaj pripravak radi se od korijena maslačka. Operite ga dobro, izrežite i ispecite u pećnici. Na kraju ga sameljite u mlincu za kavu i skuhajte kao što pripremate klasičnu kavu.

Za liječenje bradavica

Jednostavno na bradavicu nanesite sok koji se pojavi kad prelomite stabljiku. Ponavljajte postupak nekoliko puta na dan dok se bradavica ne povuče. Taj proces može trajati i mjesec dana pa budite uporni.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja