To je to što me zanima!

Signali da vam se negdje u kući krije plijesan: Suzne oči, kašalj

Ako ste primijetili mjehuriće na zidovima, a posebno u kupaonici ili u blizini prozora, moguće je da imate problema s vlagom. A, gdje ima vlage, vjerojatno ima i plijesni
Vidi originalni članak

Suze vam oči

Alergolog i imunolog Purvi Parikh objašnjava da ljudi mogu imati alergijske reakcije na plijesan, a simptomi mogu biti peckanje, svrbež i suzne oči, kašalj i začepljenost nosa. Ako primijetite ove simptome i sumnjate na plijesan, preporučuje se da dva tjedna pratite svoje reakcije kako biste ustanovili pojavljuju li se ti simptomi samo u određenim sobama i samo kada ste kod svoje kuće. Također, preporučuje se i da posjetite alergologa kako biste potvrdili alergiju na plijesan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Koža vas peče

Ako ste alergični na mikotoksine, osjetit ćete trnce, svrbež ili peckanje na koži kada dođete u kontakt s plijesni. Tijelo reagira tako da oslobađa histamine, a kao rezultat može se javiti suha koža te se može javiti svrbež ili vam se kože može ljuštiti. Također, može se pojaviti i osip.

NIJE SAMO ZA PISANJE Moćna bijela kreda: Uklanja masne mrlje, vraća sjaj posuđu, sprječava insekte, plijesan ...

Astma

Spore plijesni mogu pronaći put do pluća i izazvati jače simptome astme. Ako vam se čini da imate sve većih problema s astmom, moguće je da u kući imate plijesan koju možda niste primijetili. 

Mjehurići na zidovima

Ako ste primijetili mjehuriće na zidovima, a posebno u kupaonici ili u blizini prozora, moguće je da imate problema s vlagom. A, gdje ima vlage, vjerojatno ima i plijesni. Problem nećete moći prikriti svježim slojem boje - morate pronaći izvor vlage. 

Kašljete, ali niste prehlađeni

Spore mikotoksina mogu doći do pluća i uzrokovati kronični, dugotrajni kašalj. Ako vas muči takav kašalj, trebali biste se javiti alergologu. 

DUBOKO UDAHNITE Kako usred zime održavati zrak svježim u domu? Jednostavno je

Kuća miriše na vlagu

Plijesan koja raste neotkrivena može predstavljati pravi zdravstveni rizik. To posebno vrijedi za starije ljude jer oni imaju slabiji obrambeni mehanizam, upozorava dr. Parikh, a piše Reader's Digest.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare