Lifestyle

Komentari 5

Kako usred zime održavati zrak svježim u domu? Jednostavno je

Kako usred zime održavati zrak svježim u domu? Jednostavno je

Kako u zimsko vrijeme volimo pojačavati grijanje, zrak u našim domovima može brzo postati ustajao, a možda čak i malo pljesniv, otvaranje jednog po jednog prozora može biti korisno

Postoji maleni savjet za održavanje svježeg zraka u vašem domu tijekom cijele zime, od stručnjakinje za toksine iz okoliša. Kako u hladno zimsko vrijeme volimo pojačati grijanje, zrak u našim domovima može brzo postati ustajao, suh, možda čak i malo pljesniv, a znamo da je udisanje svježeg zraka važno za cjelokupno zdravlje, pa kako ga dobiti zimi?

POGLEDAJTE VIDEO:

Rutinu za postizanje svježeg zraka zimi možete vrlo jednostavno steći, objasnila je stručnjakinja za toksine iz okoliša i certificirana trenerica holističkog zdravlja, Lara Adler. O održavanju zraka u domu tijekom prohladnih zima, imala je jedan vrlo koristan savjet za koji vam treba samo nekoliko minuta.

- Otvorite jedan prozor, ne mora biti otvoren jako široko već odškrinut, zatim prijeđite na sljedeći najbliži prozor i otvorite i taj. Prođite kroz cijeli svoj dom, otvarajući svaki prozor. Kada su svi otvoreni, vratite se na prvi prozor i zatvorite ga. Zatim zatvorite drugi koji ste otvorili, i tako dalje, dok vam se svi prozori ponovno ne zatvore. I voilà, zrak u vašem domu trebao bi se brzo osvježiti, a da pritom ne postane previše nepodnošljivo hladno - savjetuje Adler i dodaje kako samo nekoliko minuta otvorenih prozora može učiniti čuda za cirkulaciju i ukupnu kvalitetu zraka u našem domu.

A s obzirom na to da držanje prozora stalno zatvorenim može dovesti do nakupljanja hlapivih organskih spojeva, pljesni, alergena i drugih nadražujućih tvari, isplati se uvući malo svježeg zraka. Ovo su vrijedni savjeti koje treba imati na umu.

Adler preporučuje da steknete ovu naviku i prakticirate je povremeno kako biste omogućili protok svježeg zraka i dodaje da, ako je to podnošljivo, gdje god se nalazili, također možete držati jedan prozor lagano odškrinut cijelo vrijeme.

Uz to, Lara kaže da sustavi za filtriranje zraka definitivno mogu pomoći u kvaliteti zraka, ali dodaje da je važno biti siguran da imate onaj koji filtrira i ostale čestice, poput prašine.

Posljednje, ali ne i najmanje važno što se tiče kvalitete zraka u domu - uvijek otvorite prozore ako kuhate na plinskom štednjaku, kaže Adler, kako biste spriječili onečišćenje zraka u zatvorenom prostoru.  

Kad smo cijeli dan u kući zatvoreni – s uključenim grijanjem – postoji više mogućnosti da se prašina i drugi alergeni natalože u našim domovima. I dalje nam je potreban svjež zrak, čak i kada je vani hladno. Stoga, ako primijetite da je kvaliteta zraka u vašem domu naizgled loša, otvorite te prozore jedan po jedan i odmah osjetite razliku, prenosi MBG.