To je to što me zanima!

Skupa su 60 godina: Za svađu treba dvoje, ja nisam onaj drugi

IZNENAĐENJE! ‘Halo, redakcija? Ovdje Laura, danas moj djed Mirko i baka Sunčica slave 60. godišnjicu svog braka. Hoćete li ih iznenaditi?’ Ma naravno!
Vidi originalni članak

Bračni par Bela iz Opatije vjenčao se na današnji dan 1959. godine u Slavonskom Brodu. Sunčica (84) i Mirko (92) upoznali su se u Derventi u Bosni i Hercegovini, koji mjesec prije nego što su izrekli sudbonosno da.

Sunčici je majka spomenula da zgodan gospodin dolazi na ručkove u restoran njezine poznanice. Kroz nekoliko dana majka i kći u gradu su srele muškarca, a Sunčica se majci povjerila da je to muškarac za kojega bi se voljela udati.

Na iznenađenje njezine majke, upravo je to bio zgodan gospodin o kojem joj je prije samo koji dan pričala. Sudbina je htjela da se dvoje mladih upoznaju, a za oko mjesec dana Mirko je zaprosio svoju odabranicu.

Ona ni trenutak nije dvojila. Od tada počinje njihova priča, a traje i danas. Zaručnici su se preselili u Slavonski Brod, gdje su ubrzo uplovili u bračnu luku. Prvo su dobili kćer Brigitu, koja je rođena u tom gradu 1960. godine. Budući da je Mirko radio kao stomatološki tehničar, ubrzo je dobio tri nove poslovne ponude, a jedna od njih predviđala je preseljenje u Opatiju.

Sunčici je velika životna želja bila živjeti upravo u tom gradiću smještenom u Kvarnerskom zaljevu pa se par nije previše premišljao gdje će se preseliti s tad jednogodišnjom kćerkicom.

ŽELE SAMOODRŽIVO IMANJE Eko-časne iz Lužnice: Račune smanjile s 40.000 na 1000 kn

Obitelj se proširila, a drugu kćer Suzanu dobili su 1963. Iz Opatije se više nisu željeli seliti i danas uživaju u tom gradu, u kojemu su dočekali mirovinu.

Iako je teško ukratko prepričati sve predivne trenutke iz djetinjstva, mlađa kći Suzana, ako u rečenici treba sažeti svoje djetinjstvo, kaže kako su roditelji, ali i baka i djed. “odradili” dobar posao. Sjeća se kad ju je majka vodila u vrtić, koji je tad bio smješten u podrumu zgrade tadašnjeg Sveučilišta Opatija. Majka se u to vrijeme borila da vrtićka djeca Opatije dobiju bolje uvjete. I uspjela je jer su neki novi klinci dočekali vrtić s humanijim uvjetima, a u obitelji se čuva članak iz novina kao podsjetnik na to vrijeme. 
Otac je radio u Domu zdravlja, a Suzani su još danas živa sjećanja kako su tamo svake godine pred Božić organizirali doček Djeda Mraza uz neizostavnu podjelu darova, čemu je prethodilo gledanje crtića projektiranih na zidu hodnika.

- Vauuu, to je bio događaj... U vrijeme crno-bijelih televizora - prisjetila se Suzana.

Prisjetila se ljetne vreve na opatijskoj Slatini, a posebno trenutaka u kojima je tata rekao da idu na kupanje. Tad veselju nije bilo kraja.

- Jedno veslo uzela bi sestra, drugo ja. Mama je bila zadužena za torbu s hranom i udice, a tata za motor i gorivo za barku. Bilo je čarobno - priča.

PAMET U GLAVU Ponude iz Crnog petka koje i nisu baš sjajne kako izgledaju

U jesen su vikendi u obitelji Bela bili rezervirani za šetnje prirodom.

- Bili su to divni izleti. Mama je za sve nas pripremila pohano meso i krenuli smo. Ponekad kroz šumu na Veprinac, mjesto s najljepšim pogledom na Kvarner. Nekad smo išli i do Učke - prisjeća se.

Vrijeme karnevala bilo je posebna priča. Godinama su, kaže nam, na izboru za najbolju pobjeđivale upravo njihove maske. A kako su sestre odrasle, tako je došlo vrijeme izlazaka u disko subotom.

- Mama je bila naš taksi, ali u 22 sata dolazila je po nas. Ona je u obitelji bila zadužena za vožnju, jer tata nikad nije položio vozački - prisjetila se Suzana navodeći da je na svakom putovanju uloga oca bila neizostavna.

NJIHOVE TAJNE Zbog čega su privlačni: Bik je oslonac, a Lav rođeni šarmer

- On je bio naš GPS. Proučavao je atlas i karte, znao je svaki detalj na cesti. I danas je prilično kompetentan sugovornik za bilo kakva putovanja – navodi Suzana.

Sunčica i Mirko Bela danas su ponosni baka i djed šestero unučadi: Alise, Jane, Ivane, Branka, Laure i Luciana, ali imaju i praunučicu Nicolle. Svojoj obitelji oni su najveća inspiracija, ponos i putokaz za život.

- U današnje vrijeme brzog života, kratkih veza i brakova nema ništa ljepše za čuti nego da se netko voli i poštuje toliko godina - rekla je njihova unuka Laura Matijević zaslužna za ovo iznenađenje baki i djedu.

Otkrila nam je i tajnu dugogodišnjeg suživota bračnog para Bela, koje nesebično podijele sa svima tko ih upita za savjet.

- Djed Mirko našalio se kako je za svađu potrebno dvoje, a da on nije onaj drugi. Toga se drže i danas - ispričala je Laura.

SIMPTOM BOLESTI Jednostavan test prstima koji ponekad ukazuje na rak pluća

Ovo dvoje ljudi, koji mogu biti uzor mnogima, uživa provodeći vrijeme skupa. Sunčica uživa peći kolače, a Mirko ih obožava jesti. Svakodnevno nekoliko sati provedu kartajući remi, a prate i odigraju igre na sreću. Strastveni su čitatelji 24sata od prvog dana. Jutro je Mirku rezervirano za odlazak u dućan, gdje uz kruh obavezno kupi i novine.

- To su jedine novine koje i nakon toliko godina pročita od prve do zadnje stranice, a baka izrezuje recepte i razne savjete za zdravlje - ispričala je Laura.

U nedjelju će se obitelj okupiti kako bi sa Sunčicom i Mirkom proslavila jubilarnu godišnjicu. Nama nije preostalo ništa drugo nego da im poželimo sretan dijamantni pir.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 24

  • 01.12.2019.

    danas više vole mobitel nego bližnjeg... provjerite

  • 28.11.2019.

    bravo malo tko moze dočekati 10 godina braka a kamoli 60,,

  • MOC JE U ZNANJU 28.11.2019.

    Srećno vam bilo i dalje u zajedničkom životu . :-))

Komentiraj...
Vidi sve komentare