Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Skupa su 60 godina: Za svađu treba dvoje, ja nisam onaj drugi

Skupa su 60 godina: Za svađu treba dvoje, ja nisam onaj drugi
8

IZNENAĐENJE! ‘Halo, redakcija? Ovdje Laura, danas moj djed Mirko i baka Sunčica slave 60. godišnjicu svog braka. Hoćete li ih iznenaditi?’ Ma naravno!

VIDEO

Bračni par Bela iz Opatije vjenčao se na današnji dan 1959. godine u Slavonskom Brodu. Sunčica (84) i Mirko (92) upoznali su se u Derventi u Bosni i Hercegovini, koji mjesec prije nego što su izrekli sudbonosno da.

Sunčici je majka spomenula da zgodan gospodin dolazi na ručkove u restoran njezine poznanice. Kroz nekoliko dana majka i kći u gradu su srele muškarca, a Sunčica se majci povjerila da je to muškarac za kojega bi se voljela udati.

Na iznenađenje njezine majke, upravo je to bio zgodan gospodin o kojem joj je prije samo koji dan pričala. Sudbina je htjela da se dvoje mladih upoznaju, a za oko mjesec dana Mirko je zaprosio svoju odabranicu.

Ona ni trenutak nije dvojila. Od tada počinje njihova priča, a traje i danas. Zaručnici su se preselili u Slavonski Brod, gdje su ubrzo uplovili u bračnu luku. Prvo su dobili kćer Brigitu, koja je rođena u tom gradu 1960. godine. Budući da je Mirko radio kao stomatološki tehničar, ubrzo je dobio tri nove poslovne ponude, a jedna od njih predviđala je preseljenje u Opatiju.

Sunčici je velika životna želja bila živjeti upravo u tom gradiću smještenom u Kvarnerskom zaljevu pa se par nije previše premišljao gdje će se preseliti s tad jednogodišnjom kćerkicom.

Eko-časne iz Lužnice: Račune smanjile s 40.000 na 1000 kn
Eko-časne iz Lužnice: Račune smanjile s 40.000 na 1000 kn

Obitelj se proširila, a drugu kćer Suzanu dobili su 1963. Iz Opatije se više nisu željeli seliti i danas uživaju u tom gradu, u kojemu su dočekali mirovinu.

Iako je teško ukratko prepričati sve predivne trenutke iz djetinjstva, mlađa kći Suzana, ako u rečenici treba sažeti svoje djetinjstvo, kaže kako su roditelji, ali i baka i djed. “odradili” dobar posao. Sjeća se kad ju je majka vodila u vrtić, koji je tad bio smješten u podrumu zgrade tadašnjeg Sveučilišta Opatija. Majka se u to vrijeme borila da vrtićka djeca Opatije dobiju bolje uvjete. I uspjela je jer su neki novi klinci dočekali vrtić s humanijim uvjetima, a u obitelji se čuva članak iz novina kao podsjetnik na to vrijeme. 
Otac je radio u Domu zdravlja, a Suzani su još danas živa sjećanja kako su tamo svake godine pred Božić organizirali doček Djeda Mraza uz neizostavnu podjelu darova, čemu je prethodilo gledanje crtića projektiranih na zidu hodnika.

- Vauuu, to je bio događaj... U vrijeme crno-bijelih televizora - prisjetila se Suzana.

Prisjetila se ljetne vreve na opatijskoj Slatini, a posebno trenutaka u kojima je tata rekao da idu na kupanje. Tad veselju nije bilo kraja.

- Jedno veslo uzela bi sestra, drugo ja. Mama je bila zadužena za torbu s hranom i udice, a tata za motor i gorivo za barku. Bilo je čarobno - priča.

Ponude iz Crnog petka koje i nisu baš sjajne kako izgledaju
Ponude iz Crnog petka koje i nisu baš sjajne kako izgledaju

U jesen su vikendi u obitelji Bela bili rezervirani za šetnje prirodom.

- Bili su to divni izleti. Mama je za sve nas pripremila pohano meso i krenuli smo. Ponekad kroz šumu na Veprinac, mjesto s najljepšim pogledom na Kvarner. Nekad smo išli i do Učke - prisjeća se.

Vrijeme karnevala bilo je posebna priča. Godinama su, kaže nam, na izboru za najbolju pobjeđivale upravo njihove maske. A kako su sestre odrasle, tako je došlo vrijeme izlazaka u disko subotom.

- Mama je bila naš taksi, ali u 22 sata dolazila je po nas. Ona je u obitelji bila zadužena za vožnju, jer tata nikad nije položio vozački - prisjetila se Suzana navodeći da je na svakom putovanju uloga oca bila neizostavna.

Zbog čega su privlačni: Bik je oslonac, a Lav rođeni šarmer
Zbog čega su privlačni: Bik je oslonac, a Lav rođeni šarmer

- On je bio naš GPS. Proučavao je atlas i karte, znao je svaki detalj na cesti. I danas je prilično kompetentan sugovornik za bilo kakva putovanja – navodi Suzana.

Sunčica i Mirko Bela danas su ponosni baka i djed šestero unučadi: Alise, Jane, Ivane, Branka, Laure i Luciana, ali imaju i praunučicu Nicolle. Svojoj obitelji oni su najveća inspiracija, ponos i putokaz za život.

- U današnje vrijeme brzog života, kratkih veza i brakova nema ništa ljepše za čuti nego da se netko voli i poštuje toliko godina - rekla je njihova unuka Laura Matijević zaslužna za ovo iznenađenje baki i djedu.

Otkrila nam je i tajnu dugogodišnjeg suživota bračnog para Bela, koje nesebično podijele sa svima tko ih upita za savjet.

- Djed Mirko našalio se kako je za svađu potrebno dvoje, a da on nije onaj drugi. Toga se drže i danas - ispričala je Laura.

Jednostavan test prstima koji ponekad ukazuje na rak pluća
Jednostavan test prstima koji ponekad ukazuje na rak pluća

Ovo dvoje ljudi, koji mogu biti uzor mnogima, uživa provodeći vrijeme skupa. Sunčica uživa peći kolače, a Mirko ih obožava jesti. Svakodnevno nekoliko sati provedu kartajući remi, a prate i odigraju igre na sreću. Strastveni su čitatelji 24sata od prvog dana. Jutro je Mirku rezervirano za odlazak u dućan, gdje uz kruh obavezno kupi i novine.

- To su jedine novine koje i nakon toliko godina pročita od prve do zadnje stranice, a baka izrezuje recepte i razne savjete za zdravlje - ispričala je Laura.

U nedjelju će se obitelj okupiti kako bi sa Sunčicom i Mirkom proslavila jubilarnu godišnjicu. Nama nije preostalo ništa drugo nego da im poželimo sretan dijamantni pir.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'