To je to što me zanima!

Preveslao cijeli Jadran: Može nas biti sram koliko smeća ostavljamo u svom moru

Od Savudrije do Privlake Vlado je u svom kajaku u srpnju 2019. prošao za 25 dana, a na putu je skupio na stotine vreća smeća iz mora. Želi ukazati na iznimno zagađenje koje je najveće - ljeti
Vidi originalni članak

Vladimir Posavec (44), nekadašnji centarhalf i “čistač” u obrani rukometnog kluba Bjelovar, nakon odlaska u sportsku mirovinu otkrio je novu strast. 

Prometnuo se u čistača Jadrana koji obilazi našu obalu, otoke, kako bi upoznao tu jedinstvenu ljepotu, a ujedno sakuplja i ostatke nemarne i bogate klijentele koja svoje smeće ostavlja za sobom, sve kako bi upozorio na stanje našeg plavog mora. 

POGLEDAJTE VIDEO: Vladimir Posavec preveslao Jadran

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

- Od rukometa sam se oprostio prije 12 godina i tada sam počeo plivati maratone. Pridružio sam se ekipi Argonauta s kojom sam prije četiri godine pobijedio na utrci po Neretvi. Time sam zaokružio jedan cilj i potom se rodila ideja da kupim kajak i preveslam Jadran. Zamišljeno i učinjeno - lani - pojašnjava Vlado. Odlučio se za najdužu turu od Savudrije do Prevlake. Na put je krenuo početkom srpnja 2019. i za 25 dana je stigao do obale Crne Gore, preveslavši ukupno 965 kilometara. 

- Put me ispunio radošću, ali ujedno i golemom tugom, jer Jadransko more umire u teškim mukama. S njim umiru i ribe, galebovi i druga bića koja su milenijima nastanjivala to more i s njim živjeli u ljubavi – tvrdi Posavec, apelirajući da se nešto poduzme za spas Jadrana. Tvrdi kako se hvalimo stvarima kojih bi se pametni ljudi sramili. Pričamo o stotinama marina i vezova, a ne gledamo drugu stranu te priče. Onu užasnu, jer te sve silne jahte ostaju vezane i godišnje i bacaju tone i tone plastike. More ljušti boju koja s brodova odlazi u more i uništava cijeli eko sustav. Svako jutro je ponio golemu crnu plastičnu vreću za smeće koju bi, kako tvrdi, kod prvog pristajanja napunio smećem, a najviše plastikom i odvezao na mjesto uz obalu predviđeno za to. No, to nije ni kap u moru onoga što pluta. 

Dnevno je u prosjeku veslao nešto više od 40 kilometara. Radio je pauze. Logistika mu je bila supruga Sanda koja ga je pratila u automobilu. 

U KOJI STE POVJEROVALI? Ne nasjedajte: Ovo je top 5 mitova o recikliranju i okolišu

- Špek, kruh, češnjak, litra piva i napolitanke su mi bile osnovni prehrambeni proizvod. Naravno, prije spavanja sam si u kuhalu pripremio večeru, jer je to izuzetan napor. Smršavio sam 12 kilograma - kaže simpatični Vlado, kojeg smo jedva prepoznali jer mu lice krasi gusta čekinjasta brada. Ove godine je odlučio veslati oko svakog otoka. Koristi godišnji odmor, ali i one dulje vikende. 

EDUKATIVNE EMISIJE Velika upotreba pesticida jako opterećuje okoliš i zdravlje ljudi

Na redu smo i mi

Ponosimo se kruzerima koji dolaze na Jadran, a ne razmišljamo da jedan takav kruzer ispusti čestica CO2 gotovo kao stotine tisuća automobila, a o tome da svoje goleme “septičke jame” prazne u Jadranu da i ne spominjem. Svjedok sam takvih postupaka veslajući oko kruzera – poručuje Posavec, dodajući kako je vrijeme da mislimo ne o sutra, već o danas jer je zadnji trenutak. Ne spasimo li more nakon galebova, riba koji umiru od zagađenja, na redu smo mi - poručuje Vladimir Posavec, dodajući kako je kod Kornata vidio na usidrenoj jahti ljude da se nakon izlaska iz mora šamponiraju i ispiru vodom, ne razmišljajući što će s Jadranom biti sutra. 


Jadran zimi, kad nema kruzera i jahti izgleda sasvim drugačije. Kao da diše, proziran je. Ribe, a i galebovi žive i ne umiru u tolikom broju kao ljeti.

BUDITE ODGOVORNI Pranje i sušenje odjeće: Ove tri male promjene pomažu okolišu

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Josipa R 27.08.2020.

    Mislim da su to krivi turisti. Oni dovoze stare štednjake, frižidere, traktorske gume....

  • Filmijada_com 26.08.2020.

    Policija treba da radi svoj dio posla. Na jahtama, šampon zabraniti, pražnjenje jama samo u kanalu. Po plažama nadgledati, opaliti kojega turista debelo po džepu da se ubuduce zna. Malo napraviti inspekcija po obalama, npr. neki dan sam vidio tonu krovnih kupa i građevinskog otpada u moru 10 metara od obale, u blizini samo renovirani svjetionik. Hmmm... Previše je tu propusta!!!

  • Cobra_57 26.08.2020.

    Svo smeće kojee je u miru uglavnom odlažu stranci sa svojih brodica.

Komentiraj...
Vidi sve komentare